You are here
Home > WORLD > IRC > Rally Monte Carlo’nun Galibi Hirvonen

Rally Monte Carlo’nun Galibi Hirvonen

Kıtalararası Ralli Şampiyonası (IRC)’nin ilk ayağı ve 2010 sezonunun ilk büyük yarışı olan efsanevi Rally Monte Carlo’da galibiyete uzanan isim, yarışı baştan sona lider götüren Mikko Hirvonen oldu. Fin pilot, Ford Fiesta S2000’e ilk kez çıktığı dünya parkurlarındaki ilk galibiyetini getirirken, Juho Hanninen uzun süre koruduğu ikinciliğini podyuma çevirmeyi başardı. Üçüncü ise rallinin ikinci gününe damga vuran Sebastian Ogier’in yarış dışı kalması sonucu Nicolas Vouilloz oldu.

Etap etap son gün değerlendirmesi yapacak olursak;

Son günün ilk etabı olan 11’inci özel etapta üçüncü sırada yer Sebastian Ogier, ikinci Hanninen ile aradaki farkı 5 saniyenin altına düşürmeyi başardı. 12’nci özel etapta ise Fransız pilot uzun süredir kovaladığı ikinci sırayı elde etmeyi başardı. Öte yandan lider Hirvonen’le farkı 38.8 saniyeye kadar düşürmesi geri kalan ve gece koşulacak olan son 4 etabın müthiş bir mücadeleye sahne olacağının habercisi gibiydi.

13’üncü özel etapta ise Hirvonen, Ogier’den yaklaşık 8 saniye daha iyi bir zamana atarak liderlik farkını 45 saniyenin üzerine çıkardı. Etabın en hızlı ismi ise slick lastiklerle etabı geçen ve genel klasmanda beşinci sıraya yükselen Sarrazin oldu.

Rallinin bitimine 1 etap kala ise büyük bir sürpriz yaşandı. Rallinin son iki gününde verdiği pozisyon mücadelesiyle en çok keyif veren pilot olan Ogier, 14’üncü özel etapta mekanik arıza sebebiyle yarışı bırakmak zorunda kaldı. Fransız pilotun yarış dışı kalmasıyla iyice rahatlayan Hirvonen, bu etabın galibi olan Hanninen’in ikinci sıraya yükseldiği genel klasmanda liderlik farkını 1 dakika 20 saniyenin üstüne çıkardı. Ogier’in yarı dışı kalmasının ardından ise podyum için potaya giren isin Vouilloz oldu.

Rallinin son etabı olan 15’inci özel etapta genel klasmanda bir değişiklik yaşanmadı ve Hirvonen serinin ilk yarışında galibiyete adını yazdırdı.

Kıtalararası Ralli Şampiyonası (IRC)’nin ilk ayağı olan Rally Monte Carlo’da koşulan 15 özel etap sonucunda genel klasman şöyle:

1 Hirvonen 4sa 32dk 58.5s
2 Hanninen +1dk 51.4s
3 Vouilloz +3dk 19.1s
4 Sarrazin +7dk 25.5s
5 Kopecky +8dk 48.7s
6 Wilks +9dk 24.5s
7 Magalhaes +9dk 45.4s
8 Vigion +13dk 33.5s

İlk iki ayakta neler yaşandı?

Kıtalararası Ralli Şampiyonası (IRC)’de sezonun ilk yarışı olan Rally Monte Carlo’da ilk gün lideri Mikko Hirvonen oldu. İlk gün koşulan etapların ardından geçen yılki şampiyon Kris Meeke’nin 41,9 saniye servis alanına dönen Hirvonen’in liderliği ikinci günde de devam etti.

İlk gün zirve mücadelesi veren üçlüden Hirvonen M-Sport Fiesta S2000 ile en iyi zamanlara imza atarken Peugeot 207 S2000 ile yarışan Stephane Sarrazin lastik patlatınca çok zaman kaybederek yerini Kris Meeke’ye bıraktı.

Geçtiğimiz yılki yarışın kazananı Sebastien Ogier, Hirvonen’le olan farkı 4.9 saniyeye kadar düşürse de yol dışına çıkıp tekerleğine hasar vermesi ona 1 buçuk dakikaya mal oldu. Günün son etabında en hızlı zaman yaparak mücadelesini sürdüren Fransız, günü genel klasmanda beşinci sırada tamamladı.

2010 sezonunda Formula 1’de Renault takımıyla mücadele edecek olan Robert Kubica, Clio R3 le katıldığı yarışta Salı günkü gece etabında yaşadığı motor arızası nedeniyle yarış dışı kaldı.

Rallinin ikinci ayağı sürprizle başladı. Günün ilk etabında Kris Meeke, bir köprü girişinde bankete çarparak yarış dışı kaldı. Bu etabı Nicolas Vauilloz kazanırken Hirvonen, Juho Hanninen’in 53 saniye önünde liderliğini sürdürdü.

Koşulan 6’ncı özel etapta ise Sebastian Ogier’ın yaptığı en iyi derece kendisini üçüncü sıraya çıkarttı. Rallide 7’nci özel etapta Hirvonen en iyi dereceyi yaparak 6’ncı etapta 44 saniyeye kadar inen liderlik farkını yeniden 1 dakikanın üzerine çıkardı.

İkinci ayağın 8’nci etabında genel klasmandaki ilk 8 içinde yaşanan tek değişiklik lastik patlatıp gerilere düşen Sarrazin’in 5’inci sıraya yükselmesi oldu.

Rallinin ikinci gününün son iki etabında ise Fransız pilot Sebastian Ogier en iyi zamanlara imza atarak ikinci sıradaki Hanninen arasındaki farkı 23 saniyeye kadar düşürdü.

Ön tarafta yarışa, ilk kez dünya parkurlarına çıkan Fiesta S2000’i test etmek ve Dünya Ralli Şampiyonası’na hazırlık amacıyla katılan Hirvonen’in 47 saniyelik liderliği sürerken, rallinin son günü müthiş bir mücadeleye sahne oldu.

Top