You are here
Home > WORLD > ERC > Barum’un Kazananları Biraraya Geldi

Barum’un Kazananları Biraraya Geldi

1971 yılından günümüze kadar düzenlenen 39 Barum Rallisi’ni toplamda 28 ekip kazanmıştı. Bunların 4 tanesi yarışı üçer kez birinci sırada tamamlamıştı. Barum Rallisi öncesi düzenlenen basın toplantısında yer alan isimlerden, yarışı düzenlendiği ilk sene olan 1971’de kazanan Jiri Halmazna – Vladimir Kostruh ikilisi , 1983’te kazanan Ladislav Krecek ve bundan 3 sene sonra galibiyete ulaşan Leo Pavlik , bu uzun yıllardır düzenlenen yarış hakkındaki anılarını ve düşüncelerini paylaştılar.

Barum Rallisi 1971 yılında ilk kez düzenlendiğinde Bohuslavice-Salas isminde yalnızca bir özel etaptan oluşuyordu. “Ralli ile alakalı hiç bir şey yoktu o yarışta. Yalnızca lastik firması Rudy Rijen’in ürettiği lastikleri test etmek adına yapılan amatör bir toplanmaydı. 45 kilometrelik bir yarıştı ve teknik kontrolde sadece sinyal ve farlarımıza bakılmıştı.” diyerek ilk yarış hakkında bilgilendiren Kostruh bir sonraki sene yeniden düzenlenen yarışa katılmadıklarını “İlk yarış bizim için yalnızca bir eğlenceydi. Ancak ikinci senesinde bu rallinin potansiyeli anlaşıldı. Barum Rallisi bölge için tam bir şenlik havasında geçiyor. İnsanlar işyerlerini erken kapatıp etaba geliyorlar, kimileri kamp kuruyor. Yarışın atmosferi çok etkileyici.” sözleriyle dile getirdi.

Barum Rallisi, Çekoslovakya Ralli Şampiyonası’na dahil edildikten hemen sonra Skoda fabrika takımı bu yarışta yer almaya başladı. 1983’te Ladislav Krecek yarışı bir Skoda 130 RS ile kazandı. 1975 yılında ilk kez Skoda 100 ile Barum Rallisi’ne katılan Krecek, bundan sonra her sene yarışta yer aldı. 1983’te kazandığı bu zafer, aynı zamanda Skoda 130 RS’in son ulusal yarışı oldu.

Krecek yarış hakkında “Son yarışında podyumun üç basamağında da Skoda 130 RS vardı. Büyük bir başarıydı bu çünkü Barum Rallisi ülkemizin en prestijli yarışıydı ve hala daha öyle.” dedi.

Haber : Efe ERSOY

Top