You are here
Home > TURKEY > Ralli TR > Pekin-Paris Rallisi’ne Anadol Damgası

Pekin-Paris Rallisi’ne Anadol Damgası

Ahmet Öngün – Erdal Tokcan ekibi İstanbul etabında büyük ilgiyle karşılandı.

Pekin-Paris Rallisi’ne Anadol Damgası

İlki 1907 yılında gerçekleştirilen Pekin-Paris Rallisi’nde 1967 model Anadol ile yarışan Ahmet Öngün-Erdal Tokcan ikilisi, 10 bin kilometreyi geride bırakarak İstanbul’a ikinci sırada vardılar. 16 Ekim’de Paris’te finişe varacak ekipler için Klassis Resort Hotel’de düzenlenen özel gecede Anadol büyük ilgi gördü.

İlki 1907 yılında düzenlenen Pekin – Paris Klasik Otomobil Dayanıklılık Yarışı 2010’da Ford Otosan’ın da sponsorluğuyla Türkiye’yi temsil eden 1967 model Anadol A1 ile yarışan Ahmet Öngün-Erdal Tokcan ikilisi, 10 Eylül’de Pekin’den yola çıkmalarının ardından 10 bin kilometreyi geride bırakarak 10 Ekim’de İstanbul’a vardı. Rallide yarışan ekiplerle birlikte İstanbul Klassis Resort Otel’de, Türkiye Klasik Otomobil Kulübü tarafından düzenlenen özel geceye katılan Anadol ekibi büyük ilgi gördü.

Özel gecede Anadol ekibinin destekçilerinden olan Ford Otosan Satınalma Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Kabatepe, Ahmet Öngün-Erdal Tokcan ikilisine ve rallinin organizatörü “The Endurance Rally Association”a birer plaket verdi. Türkiye’de ilk seri otomobil üretimi ile otomotiv endüstrisini başlatan Otosan tarafından 1967 yılında üretilen Anadol A1 ile yarışan ekibi Pekin-Paris rallisinde gösterdikleri başarılı performans için kutlayan Kabatepe, bu önemli yarışta Türkiye’nin ortak gururu olan Anadol ile göstermiş oldukları başarılardan dolayı Ahmet Öngün-Erdal Tokcan ikilisini tebrik ve teşekkür etti.

Yarıştıkları Anadol A1’in dayanıklılığına hayran kaldıklarını belirten Ahmet Öngün ise  “Pekin-Paris Rallisi’ne katılmaya karar verdiğimizde Türkiye’nin gururu ve artık klasik otomobiller literatürüne başarıyle girmiş, Anadol ile Moğolistan ve Gobi Çölü’nün ardından Türkiye etaplarını da geçerek 31’inci günü geride bıraktık. Şu anda ikinci sırada sürdürdüğümüz rallinin son 6 gününde de iyi bir performans sergileyerek ikinciliğimizi korumak istiyoruz” dedi.

En yaşlısı 103, en genci 42 yaşında olan klasik otomobillerin katıldığı ralli, trafiğe açık yollarda yapılıyor. Çin’den yola çıkan yarışmacılar Moğolistan, Rusya, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, İran ve Türkiye’den sonra Yunanistan ve İtalya geçişlerinin ardından 16 Ekim’de Paris Zafer Takı’na vardıklarında yaklaşık 14 bin 500 kilometre yol kat etmiş olacaklar.

Ahmet Öngün-Erdal Tokcan ikilisi yarıştan elde edilecek sponsor ve SMS gelirlerini Toplum Gönüllüleri Vakfı’na aktaracak. Elde edilecek olan gelirle dört yıl boyunca 250 üniversite öğrencisine karşılıksız burs verilmesi sağlanacak. Projeye destek olmak isteyen gönüllüler, ‘BURS’ yazarak 4555’e SMS attıklarında, 10 TL tutarındaki gelir, doğrudan Toplum Gönüllüleri Vakfı tarafından burs bütçesine aktarılacak.

Ahmet Şefik Öngün kimdir?
Cook Adaları Türkiye Fahri Başkonsolosu ve Elektrik – Elektronik Yüksek Mühendisi olan Ahmet Şefik Öngün, Gantek Teknoloji Bilişim Çözümleri A.Ş.’nin Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı’dır. Türkiye Klasik Otomobil Kulübü ve Porsche Kulüp İstanbul’un da kuruculuğunu yapmış olan Öngün, aynı zamanda 2008 ve 2009 yılları “Türkiye Klasik Otomobil Şampiyonası Sporting Kategorisi Şampiyonu” unvanını elinde bulunduran uluslararası bir yarışçıdır.

Erdal Tokcan kimdir?
Makine Yüksek Mühendisi olan Erdal Tokcan aynı zamanda Martı Konteyner Hizmetleri A.Ş.’nin Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı’dır. Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) Yönetim Kurulu Üyesi olan Tokcan, Türkiye Klasik Otomobil Kulübü 2002–2004 yılları arasında Dönem Başkanlığı yapmıştır. Geçmişinde sayısız başarılara imza atmış olan Tokcan, Yunanistan’da düzenlenen Acropolis Rally 2002-2003 ve 2005‘te birinci olmuştur.

Anadol hakkında
Anadol’un yaratım fikri ilk olarak 1963 yılında Rahmi Koç ve Bernar Nahum tarafından gündeme getirildi. 22 Aralık 1965 tarihinde İngiltere’den kara yoluyla Türkiye’ye ulaşan ilk prototipin ismini koymak için Türkiye çapında ödüllü bir yarışma düzenlenmesine karar verildi. Gelen 150.000’e yakın mektupta teklif edilen isimler elenerek 3’e indirildi ve “Anadol”, “Anadolu” ve “Koç” isimlerinden sonunda seçilen isim “Anadol” oldu.

İlk Anadol, 1966 yılında Otosan kapısından çıktı ve 1991 yılına kadar pikap da dahil olmak üzere yaklaşık 100 bin adet Anadol üretildi. 36 bin adedin üzerinde üretim adedine ulaşılan Anadol Pikap modellerinde Türk mühendisleri tarafından tasarlanan ve yine Türkiye’de üretilen ERK dizel motor görev yaptı. Anadol, o günlerin yan sanayi yokluğunda çok iyi düşünülmüş bir otomobildi. Anadol’un lokomotifliğinde ortaya çıkan yan sanayi kuruluşları da faaliyetlerini geliştirerek zamanla büyüdüler.

Anadol A1
En fazla 1968 model araçların yer alabildiği Pekin – Paris yarışında, Ahmet Öngün ve Erdal Tokcan, 96 kapı numarasıyla 1967 model bir Anadol ile yarışıyorlar. Yarışa hazırlık çerçevesinde Anadol A1’in satın alınmasının ardından Castrol Ford Team Türkiye garajına emanet edildi. 1,5 senedir yoğun ve detaylı bir çalışma sonucunda araç adeta yeniden hayat buldu. 14.500 km’lik zorlu parkur için her türlü tedbir alındı. Aracın ilk imalatı sırasında kullanılan teknolojiyi bozmadan motoru 1200 cc’den 1600 cc’ye yükseltildi ve benzin deposu 120 litreye çıkartıldı. Günde 500-600 km yol yapılacağı için aracın içi tamamen değiştirildi ve yarış koltukları monte edildi. 1967 A1 model Anadol’un şasi, gövde ve mekanik kısımları tamamlandı. Otomobilin elektrik donanımı tamamlanarak 2010 Nisan’da test sürüşlerine hazır hale getirildi. Terkos gölü civarında Kutman Madencilik sahasında 5.000 km test sürüşü yapılarak mekanik parçaların dayanıklılığı sınandı.

Anadol A1 teknik özellikleri
Üretim Yılı: 1967
Üretim Sırası: 372
Motor Hacmi: 1600 cc
Motor Gücü: 93 HP
Tork: 125 Nm

Top