You are here
Home > WORLD > IRC > Hanninen İrlanda’nın Kralı

Hanninen İrlanda’nın Kralı

İlk kez IRC serisinde bir yarışa ev sahipliği yapan İrlanda Rallisi’ni 2010 IRC Şampiyonu Juho Hanninen kazandı.

Yarışın startından itibaren 2011 IRC Şampiyonu Andreas Mikkelsen ile çekişen Hanninen, Norveçli pilotun on ikinci etapta yaptığı hatayı değerlendirerek açtığı farkı, yarış sonuna kadar korumayı bildi. İrlanda’da etaplar dar bol zıplamalı ve kaygan olduğu için bütün ekipler sıkıntı yaşadı. Yarışı üçüncü sırada tamamlayan Kopecky, “Juho ve Andreas çılgın gibi gidiyor. Bu şartlarda limitlerin üstündeler.” demesi İrlanda’nın zorluğunu gözler önüne seriyor.

Yarış sonunda konuşan Hanninen, “Hayatımda kazandığım en zor yarışlardan biri oldu. Aldığım keyfi tarif bile edemem. Andreas ile mücadele etmek gerçekten çok zor. İkimizden biri hata yapacaktı ve bu Andreas oldu.” dedi. Andreas Mikkelsen on ikinci etap olan Lisburn’ün ilk geçişinde sağ U bir virajda çok hızlı kayarak aracı sağ tarafından yavaşlatıcılara sert çarparak durabilmesi ile 40 saniye kadar kaybetti. Etap sonunda kulağında ağrı fark eden Norveçli, çarpma sırasında başını yanal olarak sertçe vurduğunu söyledikten sonra, yarışı tamamlayarak hastaneye gitti. Yapılan kontroller sonucu sağ kulak zarında hasar oluştuğu gözlenen 22 yaşındaki pilot geceyi hastanede müşade altında geçirdi. Sabah itibari ile yapılan tomografisi temiz çıkan Mikkelsen taburcu edildi. Mikkelsen’in durumu hakkında konuşan takım yetkilisi ise, “Andreas mükemmel durumda. Kulağındaki zedelenme önemsiz. Normal aktivitelerini sınırlamayacak.” dedi.

Yarışı üçüncü bitirerek Skoda’ya triple yaptıran Jan Kopecky ise yarışa yardımcı sürücüsü Pavel Dresler’in sağlık sorunları yüzünden yavaş başladı. Kopecky, “Pavel ağır bir grip geçiriyor. Buna rağmen bütün yarış tempolu gittik. Juho ve Andreas’ın aldığı riskleri almadık. Önemli olan Skoda’ya maksimum puan kazandırabilmekti.” dedi. Kopecky’nin arından dördüncü sırayı alan ve ilk kez İrlanda’da bir yarışta boy gösteren Mathieu Arzeno ise Sainteloc tarafından yürütülen 207 S2000 ile mutlu görünüyordu. Arzeno, “Buraya öğrenmeye ve deneyim kazanma amacı ile geldim. Finiş gördüğüm yerden çok memnunum. Ciddi anlamda çok zor bir yarıştı.” dedi.

Yarışa kazanma parolası ile başlayan İrlandalı Craig Breen ise ilk kez bindiği Sainteloc Peugeot 207 S2000 ile istediği yerde bitiremese de Skoda pilotu rakibi ve vatandaşı Barrable’i geçmeyi başardı. Breen, “Araca uyan sağlayana kadar değişik ayarlar denemek zorunda kaldık. Bir de üstüne yakıt pompasından dolayı yolda kalmamız ve aldığımız bir buçuk dakikalık ceza eklenince istediğimizde olamasak da mutluyuz.” dedi.

IRC Üretim Sınıfı’nda ise Garry Jennings, kazara dokunduğu sıcak ekzost yüzünden yanan eline rağmen rakiplerinin önünde finişe ulaşarak sınıfını kazanırken, son etapta Sam Moffett’ı geçen Donagh kelly ikinciliği elde etti.

İki Çeker sınıfındaki büyük mücadelenin de galibi Citroen DS3 R3T pilotu Marty McCormack oldu. Kuzey İrlandalı pilot iki kez lastik patlaması, şanzıman arızası ve alternatörde oluşan problemlere rağmen Clio R3 pilotu Tommy Doyle’u arkasında tutmayı başardı. McCormack aynı zamanda Colin McRae Flat Out Ödülünün de sahibi oldu.

İrlanda Rallisi ardından pilotlar şampiyonasında, Andreas Mikkelsen 61 puanla liderliğini korurken, Juho Hanninen 43 puanla ikinci Jan Kopecky ise 40 puanla dördüncü sırada yer aldı. Ekipler bir sonraki yarış olan Tour de Corse için 11-12 Mayıs tarihlerinde Fransa’da bir araya gelecek.

Aykut Bilir – RalliTürk Editörü

Top