You are here
Home > WORLD > IRC > Hanninen’in Zlin Zaferini Ölümlü Kaza Gölgeledi

Hanninen’in Zlin Zaferini Ölümlü Kaza Gölgeledi

2012 IRC sezonunun en önemli yarışlarından biri olan Barum Zlin Çek Rallisi Finli Skoda pilotu Juho Hanninen’in zaferi ilk noktalanırken, yarışın on üçüncü etabından yaşanan ve bir seyircinin ölümü bir diğerinin ağır yaralanması ile sonuçlanan kazanın arından hüzünle sona erdi.

Yarışın on üçüncü etabından Subaru Impreza pilotu Vaclav Kopacek hızlı bir bölümde aracının kontrolünü kaybederek bir seyirci grubunun içine doğru takla attı. Kaza sonucu Slovak bir seyirci olay yerinde hayatını kaybederken, bir başka seyirci hala yoğun bakımda. Kazanın ardından yarış hemen durdurulurken, son iki etapta iptal edildi.

Son etapta yarış lideri olan Hanninen birinci ilan edilirken, Finli pilot Zlin’de ilk zaferini yaşadı. Takım arkadaşı Jan Kopecky ile bütn yarış çok yakın bir mücadele içinde olan Hanninen, “on üçüncü etabın son kilometrelerinde Jan’ın aracının yol kenarında gördüm. Mekanik bir sorun olduğu belli idi. Mücadelemizin böyle sona ermesi üzücü. Ayrıca yaşanan kazadan dolayıda çok üzgünüz.” dedi.

Kopecky ise ,”Çok iyi bir yarıştı fakat on ikinci etapta bir motor sorunu yaşamaya başladı. Sonraki etabın finişine az bir mesafe kala motor tamamen bitti. Üzgünüz.” dedi.

İkinciliği eski WRC pilotu Roman Kresta elde ederken, üçüncü ise ilk etabı kazanan Tomas Kostka’nın oldu.

Kostka, “Yarışa çok iyi başladık ama ikinci yaşadığımız hidrolik direksiyon sorunu bizi zirveden uzaklaştırdı. Roman ile müthiş bir mücadele yaşayıp podyuma uzandık.” dedi. Böylece podyum tamamen Skoda’lardan oluşurken, Kresta’nın takım arkadaşı Jaromir Tarabus dördüncü, Skoda İrlanda adına yarışan Robert Barrable beşinci ve Estonyalı Karl Kruuda altıncı oldu.

Yarışın favorilerinden IRC pilotlar şampiyonası lideri Andreas Mikkelsen ise yaşadığı lastik sorunları yüzünden ancak sekizinci sırada finişe ulaşabildi. Norveçli pilot, “Yarış umduğumuz gibi gitmedi. Zlin’i çok iyi bilmeme rağmen ikinci gün yaptığımız yanlış lastik seçimleri ve patlayan lastikler bizi zirveden çok uzaklaştırdı.” dedi.

Üretim serisinde ise Avusturyalı Andreas Aigner Subaru Impreza R4 ile hem seri zaferini hemde genel klasman yedinciliğini elde ederek önemli bir zafere imza atarken, İki Çeker serisinde ise ilk on etabı Megane N4 ile açık ara lider götüren Robert Consani yaşadığı motor problemi ile yarışdışı kalınca zaferi Clio R3 pilotu Jan Cerny elde etti.

Bu sonuçların ardından ERC’e de puan veren yarışta Juho Hanninen ERc şampiyonluğunu ilan ederken, IRC sürücüler klasmanında Andreas Mikkelsen 136 puanla liderliğini korurken Hanninen 93 puanla ikinci, Kopecky 83 puanla üçüncü sırada.

Üretim Serisinde Aigner 75 puanla liderliğe yerleşirken, Romanyalı Tempestini 48 puanla ikinci, Megane N4 pilotu Consani 47 puanla üçüncü sırada.

İki Çeker serisinde ise Harry Hunt 76 puanla zirvede, Consani 50 puanla ikinci ve Martin Kangur 33 puanla üçüncü sırada.

IRC’nin bir sonraki ayağı olan Prime Yalta Rallisi 14-16 Eylül tarihlerinde tamamı asfalt zeminde koşulacak olup, Castrol Ford Türkiye Takımıda Yağız Avcı (Fiesta S2000), Murat Bostancı (Fiesta R2), Ferhat Tanrıbilir (Fiesta R2) ve Eytan Halfon (Fiesta R2) ile puan kovalayacak.

Aykut Bilir – RalliTürk Editörü

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=P3BvqdtD-Ag&feature=g-u-u[/youtube]

Top