You are here
Home > WORLD > WRC > iMobility Challenge İstanbul’daydı

iMobility Challenge İstanbul’daydı

FIA Şampiyonları Türkiye’de ‘ecodriving’ yarışmasındaydı… GT Şampiyonu Alman pilot Marc Basseng, kazandığı ödülü FIA Başkanı Jean Todt’dan aldı.

Bu yılın GT1, WEC, WRC ve WTCC şampiyonları FIA Ödül Töreni’nden önce düzenlenen ecodriving yarışına katıldılar. Bilinen yarışlardan farklı olarak, bu aktivitede de amaç en ekononomik ve az enerji harcayan sürücü olmak.

Bu yarışın amacı insanları ecodriving’in faydalarından ve öneminden haberdar etmek. Ecodriving ile yüzde 10-15 arası yakıtı tüketimini azaltmak mümkün ki bu da her yıl 300 Euro’ya yakın tasarruf anlamına geliyor. Ayrıca ecodriving sadece mali açıdan kazanç sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda daha az stressli ve güvenli bir sürüş de sağlıyor.

Avrupa Birliği tarafından da desteklenen ve FIA tarafından koordine edilen  İMobility Challenge bugün İstanbul’da Yıldız Parkı’nda yapılıyor. Katılımcılar arasında geçtiğimiz haftalarda şampiyonluklarına bir yenisini daha ekleyen 9 Ralli Şampiyonluğuna sahip Sebastien Loeb de yer aldı.

LeasePlan’in sponsorluğunda FIA tarafından sağlanan GT1, WRC, WTCC ve WEC serilerinin şampiyonların kullandıkları araçların içine monte edilmiş ENERFY marka bir cihazla sürücülerin performansı ölçülecek.

Ecodriving’in başlıca kuralları şunlar;

·             Trafik akışına uymak;

·             Düşük devirde sabit bir hız yakalamak;

·             Erken vites değiştirmek;

·             Lastik basınçlarını düzenli olarak kontrol etmek,

·             Klima ve diğer elektronik aksamları akıllıca kullanarak ekstra enerji kullanımından kaçınılması

iMobility Challenge, Avrupa Komisyonu tarafında desteklenen; etkili, bilinçli, temiz ve güvenli araç kullanımını destekleyen bir proje. Vites geçiş göstergeleri, lastik basınç monitörleri, start-stop sistemleri gibi akıllı teknolojinin kullanılması günlük araç kullanımını daha kolay ve güvenli bir hale getiriyor. Yardımcı sistemler ise anlık trafik bilgilerini vererek en uygun güzergahı belirlemeye yardımcı oluyor.

iMobility Challenge hakkında

iMobility Challenge, FIA tarafından organize edilen ve Avrupa Komisyonu destekli bir proje. Bu proje canlandırmalarla ve çeşitli etkenlerle akıllı sürüş sistemlerini etkili ve güvenli sürüş için daha kullanılır hale getirmeyi amaçlıyor.

Proje Ortakları

·        Fédération Internationale de l’Automobile  (FIA)

·        Association des Constructeurs Européen d’Automobiles (ACEA)

·        Comité de Liaison de la construction d’Equipements et de Pièces  d’Automobiles (CLEPA)

·        European Road Transport Telematics Implementation Coordination Organisation (ERTICO)

·        Technical Research Centre of Finland (VTT)

Bunlara ek olarak, iMobility Challenge’ı baştan beri temel anlamda destekleyen kuruluşlar; Bosch, ETRMA, TRW, Continental, LeasePlan, LightSightSafety, Honda ve Euro NCAP.

Proje web adresi : www.iMobilityChallenge.eu

Top