You are here
Home > WORLD > WRC > İsveç’te Liderlik El Değiştirdi

İsveç’te Liderlik El Değiştirdi

Rally Sweden 2014Yarışın ikinci günü olaylı başladı. 15 km uzunluğundaki Lesjöfors etabında şampiyon pilot Sebastien Ogier, etabın finishine 3 km kala yavaş bir virajda yarış çizgisine girmekte geç kalınca aracını kara sapladı ve 4 dakika 30 saniye zaman kaybetti. İyi konsantre olamadığını belirten pilot, aptalca bir hata yaptığını söyledi.

Bir diğer olay ise Hyundai’nin genç pilotu Thierry Neuville’in etap ortasında hasarlı taşıyıcı sebebiyle durması ve tam 41 dakika zaman kaybetmesiydi. Etabın en iyi zamanını VW pilotu Latvala takım arkadaşı Mikkelsen’in 5.8 sn. önünde tamamlarken bu sonuçla genel klasmanda Mikkelsen’le arasını 0.6 sn kadar indirmeyi başardı. Onları 6 sn geriden Ostberg ve 6.5 sn geriden Hirvonen izledi. Hanninen ile ilk beşin tamamlandığı etapta Tanak, Solberg, Evans, Meeke ve Tidemand ilk onu tamamlayan isimler oldu.

Rally Sweden 201418.15 km uzunluğundaki Fredriksberg etabına gelindiğinde Ogier’in en iyi zamanı elde etti. Andreas Mikkelsen’in 2.8 sn ardından geldiği etapta şampiyon pilot Ogier verdiği zamanları alamaya çalıştığını, rallinin doğasında bunların olduğunu belirtti. Latvala’nın ilk üçü tamamladığı etapta, Mikkelsen liderliğini korudu. Ostberg ‘in dördüncülüğü, Tanak’ı beşinciliği, Hirvonen’in altıncılığı, Hanninen’in yedinciliği, Solberg’in sekizinciliği, Meeke’in dokuzunculuğu ve Tidemand’ın onunculuğun sahibi oldular. Mikkelsen ilk etabı kullanılmış lastiklerle geçtiklerini şimdi yenileri taktıklarını ve sonuç aldıklarını bu yarışın tamamen lastiğe bağlı bir yarış olduğunu şimdilik pozisyonlarını korumaya çalıştıklarını söyledi.

Rally Sweden 2014Onuncu özel etap olan Rammen yine Ogier’in en iyi zamanı yapmasıyla devam etti. Mikkelsen’in bir hendek içine girip çıkmasıyla zaman kaybettiği etapta liderliği Latvala’ya kaptırdı. Ostberg’in üçüncü zamanı elde ettiği etapta, Mikkelsen ancak dördüncü zamanı elde edebildi. Onları sırasıyla Hirvonen, Hanninen, Tanak, Tidemand, Meeke ve Kubica takip etti. Liderliğin yeni sahibi 1.8 sn ile Latvala oldu. Etabın başından itibaren zorladıklarını etapta fazla kar olduğunu buna rağmen iyi bir sürüş elde ettiklerini, etabın tırmanış bölümlerinde arka lastiklere çok yüklendiğini etabını sonuna doğru arka lastiklerin çok ısınmadan dolayı biraz zorlandığını bildirdi.

Rally Sweden 2014Hagfors sprint etabına gelindiğinde bu kez etap birinciliğinin sahibi Ogier’in 1.7 sn.önünde yer alan Norveçli ünlü pilot Henning Solberg oldu. Onları Hirvonen ve Tanak’ın izlediği etapta, başa güreşen Ostberg beşinci, Mikkelsen altıncı , Breen yedinci, aynı zamanı yapan Latvala ve Hanninen sekiz ve dokuzuncu, Galler pilot Elfyn Evans onuncu oldular. Latvala’nın liderliğinde devam eden yarışta Mikkelsen 1.6 sn. gerisinde ikinciliğin sahibi liderin 26.6 sn. gerisinde ise bir başka Norveçli Mads Ostberg üçüncü durumdaki pozisyonlarını korudular.

Hanninen SweYarışın 12. Özel Etabı Lesjöfors’un ikinci geçilişi ise bir başka dramaya sahne oldu. Kubica bir tepe arkasında İskandinavya’da Kutup Direği denen kazığı aşıp, kara saplandı ve 10 dakika zaman kaybetti. Bir diğer olay ise etabın sonlarına doğru Hanninen’in etap içinde hasarlı tekerleği yüzünden durması oldu. Tam olarak ne olduğu bilinmemesine rağmen etabın ilk geçilişinde takım arkadaşı Thierry Neuville’in yarış dışı kalmasına sebep olan problem ile aynı olduğu tahmin ediliyor. Ogier’in en iyi zamanı kaydettiği etapta, Latvala Mikkelsen’den 5 sn. daha iyi zaman yapınca genel klasmanda liderliği 6.6 sn’ye çıkardı. Ön ızgarası kar dolu finishe ulaşan Mikkelsen hararetten şikayet etse de sorunun bir yol dışına çıkmaktan olup olmadığı hakkında bilgi vermedi. Tanak’ın yine dördüncü zamanı yaptığı etapta Solberg beşinci, Ostberg altıncı, Meeke yedinci, Hirvonen sekizinci, Breen dokuzuncu ve Tidemand onuncu zamanı elde ettiler.

Evans SweOnüçüncü etap Fredrisberg’in ikinci geçilişinde Ogier yine en iyi zamanı yaparak genel klasmanda liderin 3 dakika 58 saniye gerisinde ilk on içinde yer almayı başardı. İkinci zamanı yapan Latvala liderliğini 7.5 sn’ye çıkarırken, onu sırasıyla takım arkadaşı Mikklelsen, Hirvonen, Ostberg, Meeke, Tanak, Solberg, Tidemand ve Breen takip ettiler. İlk beşin değişmediği etapta Latvala etabın 6.km’sinden sonra orman içinde tamamen kar kaplı zeminde hiçbir çizgi olamadan yarıştığını buna rağmen her şeyin yolunda olduğunu belirtti.

Rammer etabının ikinci geçilişinde yine en iyi zaman Ogier’den geldi etabı 11 dakika 36 saniye 2 salise zamanla geçen pilot onunculuktan yukarı çıkamadı. Sabahki hatası için halen kendini suçladığını nasıl bu kadar aptalca bir hata yapabildiğini anlayamadığı söyledi. Latvala ile Ostber’in aynı zamanı paylaştığı etap sonrası Latvala liderliğini 10.1 sn’ye kadar yükseltti. Mikkelsen’in dördüncü olduğu etapta, Hirvonen beşinci, Tanak altıncı, Solberg yedinci, Meeke sekizinci, Tidemand dokuzuncu ve Evans onuncu zamanın sahibi oldular. Yarışın genel klasmanında ilk üç değişmezken, Hirvonen Tanak’ı geride bırakarak dördüncü sıraya yükseldi. İlk kar rallisi sınavını veren Kubica tekrar yoldan çıkınca yarışa seyircilerin yardımıyla dönmeyi başardı.

Tanak SweOn beşinci etap Hagfors sprint etabının ikinci kez geçilişinde Ogier yine etap birinciliğini kimseye kaptırmadı. Genel Klasman zamanını 20 sn. kadar aşağı çekmiş olsa da, halen liderin 3 dakika 39 saniye gerisinde 10. sırada kalmaya devam etti. Şampiyonu Norveçli pilotların takip ettiği etapta Ostberg’in ikinci, Solberg üçüncü ve Mikkelsen dördüncü zamanın sahibi oldular. Onları aynı zamanı yapan Hirvonen ve Evans beşinci altıncı olarak izlerken, Meeke yedinci, Tidemand sekizinci, Tanak dokuzuncu ve Portasov onuncu zamanın sahibi oldular. Onsekizinci zamanın sahibi olan Latvala liderliğini sürdürürken Mikkelsen ile olan farkı 4.8 sn.ye düştü.

Günün son etabı Karlstad ‘da yapılan seyirci özel etabıydı. Etabın en iyi zamanını elde eden Andreas Mikkelsen günü Latvala’nın 3.6 saniye gerisinde ikinci olarak bitirmeyi başardı. Ogier’in ikinciliği aldığı etapta bu sonuçla Ogier günü dokuzuncu kapattı. Jari-Matti Latvala’nın son iki etapta zaman kaybetmesine rağmen günü lider olarak kapattı. Dördüncü zamanın sahibi Ostberg genel klasman üçüncülüğünü korurken. Solberg beşinci, Tanak altıncı, Hirvonen yedinci, Kubica sekizinci , Meeke dokuzuncu ve Protasov onuncu zamanın sahibi oldular. Lider Latvala Mikkelsen’e karşı işinin kolay olmadığını fakat her şeyin kontrol altında olduğunu söyledi. Yarın sekiz özel etapla devam edecek yarışın ilk startını Robert Kubica alacak.

GÖKHAN SARAÇOĞLU

 1. Jari-Matti Latvala  VW                1h48m47.6s
 2. Andreas Mikkelsen   VW                +3.6s
 3. Mads Ostberg        Citroen           +43.0s
 4. Mikko Hirvonen      M-Sport Ford      +1m02.7s
 5. Ott Tanak           M-Sport Ford      +1m08.7s
 6. Kris Meeke          Citroen           +2m31.2s
 7. Henning Solberg     Solberg Ford      +2m47.0s
 8. Pontus Tidemand     M-Sport Ford      +2m48.4s
 9. Sebastien Ogier     VW                +3m38.4s
10. Elfyn Evans         M-Sport Ford      +3m41.8s

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=YeGIEnDS7s4[/youtube]
Top