You are here
Home > WORLD > ERC > İrlanda Turu Lappi’nin

İrlanda Turu Lappi’nin

Avrupa Ralli Şampiyonası’nın bu hafta yapılan ayağı İrlanda Turu Rallisi’ni Fin pilot Esapekka Lappi kazandı. Yarışın başından itibaren liderliği alan Lappi, yarış sonuna kadar liderliğini korumayı bildi.

Lappi IrlandaAkropol Rallisi’nde Dünya premierini yapan Peugeot 208 T16 otomobiliyle yarışı kazanmayı başaran İrlandalı pilot Craig Breen İrlanda Turu Rallisi’nin en iddialı pilotuydu. Yarışın ilk altı etabında Abbring ile güzel mücadelere giren Lappi iki Peugeot’nun önünde ralliyi önde götürmeyi başardı. Altıncı özel etapta motordan sıcak kokular gelmeye başladığını belirten Hollandalı pilot otomobilin suyunu tamamlayarak devam etti. Yedinci etapta Wiegand’a etap içinde yakalayan Abbring, kaput altından duman geldiğini görünce yarışı terk etti.

Lider Lappi etapları Finlandiya etaplarına çok benzediğini yüksek tepe üstlerinde yüksek havalanmalar yaşadıklarını ve inanılmaz olduğunu söyledi, yalnız en önemli farkın asfalt üzerinde ve çok dar etaplarda bu kadar uçmanın heyecan verici olduğu kadar korkutucu olduğunu da sözlerine ekledi. İlk yedi etabın sonunda Lappi yedi özel etabın best time ‘nı elinde tutmayı başardı. Craig Breen’le farkı 18.5 sn. çıkaran ikiliyi, Barrable, Moffet ve Wiegand izledi. Sekizinci etapta Lappi’nin bestlerine son veren Breen, Lappi’yi 0.1 sn. geçerek etabın en iyi zamanının sahibi olmayı başardı. Bir sonraki etap Breen bu kez Lappi’yi 4.1 sn. geçmeyi başardı. Böylece Lappi ile arasındaki fark 14.4 saniyeye indirdi.

Barrable Irlandaİlk gün Lappi’nin liderliğinde tamamlandı onu sırasıyla Breen, Barrable,Wiegand ve Moffet izledi. Gün sonunda izlenimlerini aldığımız Lappi, aldığı sonuçtan memnun olduğunu ilk kez bir asfalt ralliyi lider tamamladığını belirten Lappi, yarın çok büyük mücadele olacağını düşündüğünü söyledi. Otomobilinden gün boyu değişik bir koku gelmesinden şikayetçi olan Breen, korkulacak bir şey olmadığını yarışın henüz bitmediğini belirtti.

İkinci gün Breen için hiç de şanslı başlamadı ilk etabın 3. km.’sinde kaputu açık vaziyette duran Breen, Abbring’in bir önceki gün yolda kalmasını dikkate alarak Breen’in radyatörünü değiştiren Peugeot ekibinin çabalarına rağmen tahminen aynı arızadan dolayı yolda kaldı.

Lappi Irlanda PodyumBöylelikle rahatlayan Lappi 14. ve 15. etaplarda da en iyi zamanı elde etmeyi başardı. İkinci Barrable ile arasını 1.49.4 sn. çıkaran pilotu takım arkadaşı Wiegand üçüncü olarak izledi. 16. ve 17. etaplarda Barrable ve Skoda pilotu Sepp Wiegand’la arasında yoğun bir mücadeleye sahne oldu. 16. etapta rakibiyle arasını 6.9 saniye kapatan Wiegand, arayı 7 saniyeye indirdi. Bir sonraki etapta Barrable’yi geride bırakan Alman pilot ikinciliğe yükseldi. Bu etapta Wiegand’a 12.1 saniye geçilen Barrable, bir sol “U’ dönüşünü kaçırıp zaman kaybettiğini, bunun rallinin doğasında olduğunu söyledi. Son etapta bir değişklik olmayınca Lappi yarışın galibi oldu. Bu yarış Fin pilotun dördüncü ERC galibiyeti oldu. Onu son iki etapta yaptığı atakla ikinci sıraya yükselen takım arkadaşı Sepp Wiegand izledi. Onları Barrable, Consani ve Simpson izledi.

Avrupa Ralli Şampiyonası 15-17 Mayıs tarihlerinde Portekiz’de yapılacak SATA Açores Rallisi ile devam edecek.

GÖKHAN SARAÇOĞLU

1 Esapekka Lappi (FIN)/Janne Ferm (FIN) ŠKODA Fabia S2000 2h06m15.5s
2 Sepp Wiegand (DEU)/Frank Christian (DEU) ŠKODA Fabia S2000 +1m50.0s
3 Robert Barrable (IRL)/Stuart Loudon (GBR) Ford Fiesta R5 +1m57.5s
4 Robert Consani (FRA)/Maxime Vilmot (FRA) Peugeot 207 S2000 +5m34.0s
5 Neil Simpson (GBR)/Claire Mole (GBR) ŠKODA Fabia S2000 +6m33.5s
6 Daniel McKenna (IRL)/Arthur Kierans (IRL) Citroën DS3 R3T +10m46.5s
7 Josh Moffett (IRL)/John Rowan (IRL) Mitsubishi Lancer Evolution IX +11m00.6s
8 Jan Černý (CZE)/Pavel Kohout (CZE) Peugeot 208 R2 +12m57.4s
9 Jonathan Greer (GBR)/Kirsty Riddick (GBR) Citroën DS3 R3T +13m50.1s
10 Zoltán Bessenyey (HUN)/Yulianna Nyirfás (HUN) Honda Civic Type R +15m04.1s
Top