You are here
Home > TURKEY > Mahalli > ARB 2015 Sezonu İçin Hazırlıklarını Tamamladı

ARB 2015 Sezonu İçin Hazırlıklarını Tamamladı

2015 ARB TOSFED SEZON TOPLANTISIAmatör Ralliciler Birliği ARB, 2015 ralli sezonu öncesi önerilerini iletmek için; TOSFED’in daveti üzerinde federasyonda düzenlenen toplantıya katıldı.

Amatör Ralliciler Birliği ARB Yönetimi’nin tam kadro olarak katıldığı toplantıda ARB Başkanı Murat Güray, Yönetim Kurulu Üyeleri Murat Günarslan, Erdinç Yeşilyurt, Gürkal Menderes ve Kutlu Demiriz hazır bulundu.

TOSFED Başkanı Metin Çeker ve Sportif Direktör Murat Kaya ile yapılan toplantıda; ARB Yönetimi, 2015 sezonu için önerilerini hem yazılı hem de sözlü olarak federasyona iletti.

2014 itibariyle büyük bir başarıya ulaşan TOSFED Ralli Kupası toplantının ana gündemini oluşturdu. TOSFED Başkanı Metin Çeker, kupa organizasyonun yakaladığı başarıdan dolayı ARB’yi kutlarken, organizasyonun daha da geliştirilerek önümüzdeki sezonlarda da düzenlenmesinin planlandığını dile getirdi.

ARB’nin 2015 sezonu için federasyona sunduğu öneriler maddeler halinde aşağıda yer almaktadır.

ARB Amatör Ralliciler Birliği 2015 Sezonu Öneri ve Tavsiyelerimiz

* TOSFED Kupası yarış kalitesini geliştirmek ve giderlerini karşılamak üzere ana sponsor bulunmalı.
* TOSFED Kupası tek/ayrı yarış olarak koşulmalı. (Marka değeri ve sponsor ilgisi açısından bu önemlidir. Mevcut şartlarda 2015 sezonu için 40 ortalama kayıt öngörmekteyiz, ulusal peşine takılması halinde bu sayı 15-20’ler civarı olacaktır.)
* Teşvik amacıyla bayan sürücüler ve 20 yaş altı tüm sürücülere TRK lisans bedeli 1 TL olmalı.
* TRK’ya Bayan Ekip Kupası eklenmeli.
* ERT (Bosphorus Rally) TRK takvime dahil olmalı.
* Takvim kesinlikle ulusal ve kupa, toprak/asfalt, kros/tırmanmaya uygun, mahalli yarışlarla koordineli olarak, Ulusal ve TRK aynı zamanda toprak /asfalt olmalı. Yani ulusal asfalt, TRK asfalt ve tırmanmalar paralel; ulusal toprak, TRK toprak ve rallikroslar paralel şekilde koşulmalı.
* Takvim 3 asfalt ve 3 toprak yarıştan oluşmalı. 1 yarış değiştirme hakkı verilmeli. Bu tek yarış girilmeyen yarışı da kapsamalı.
* Puan almak için gerekli sayı 3 araçtan 2 araca indirilmeli.
* Historic klasmanı açılmalı.
* Ralli sonucu uygulaması tüm yarışlarda güncel ve mecburi yapılmalı.
* TOSFED Kupası km’leri minimum 80-100 km olmalı.
* Kategori 5’e eksik yazılan kısım eklenmeli, Kat5 tanımı tırmanma Kat5’i ile aynı olmalı. Türkiye Pist Şampiyonası Süper Grup ve Maxi Grup kurallarına uygun (ağırlık şartları dahil) otomobiller eklenmeli. Ancak homologasyonu devam eden N4’ler (EVO9 ve EVO10) hariç.
* TOSFED Kupası’nda geçen sene Kat5 eklenirken gözümüzden kaçan, R3 otomobiller Kat5’e kaydırılmalı.
* Eski Gr.N araçların yetersiz ve eksik kalan teknik özelliklerini geliştirmek amacıyla bireysel geliştirmeye izin verilmeli. (Motor gücünü artırmadan da olsa, yol tutuşunu ve sürüş konforunu etkileyen bazı basit ilavelere “ULUSAL HOMOLOGASYON” adıyla müsade edilmeli, ayrıca amatörlerin sıkça kullandığı ama gelişimi Fiat tarafından durdurulan, başlangıç aracı Palio’lar, rakiplerinin sahip olduğu (106, saxo, clio vs ) homologasyon avantajları Palio ve benzer araçlara da Ulusal Homologasyon adıyla uygulanması, sporcu yetişmesine ve mücadelenin artmasına daha büyük katkılar sağlayacaktır. Ülkemizde yaklaşık 25-30 civarı aktif yarışan palio bulunmaktadır.
ULUSAL HOMOLOGASYON SERBESTLİĞİ … Tüm araçlar için; Tavan Havanlandırması, Hidrolik El Freni ve Limitör, Diferansiyel Kilidi, Kampana Tip Arka Frenlerin Disk tipi ile değişmesi olarak belirlenmeli.
* Ulusal yarışların ardındaki yarışlarda TOSFED Kupası Koordinatörü atanarak, aksayan yönlerin giderilmeli.
* Her yarış bir facebook sayfası oluşturularak, her türlü bilgi kulüp tarafından anında yarışmacılarla paylaşılması işleyişi kolaylaştıracaktır. Kayıt ve start listeleri ek bülten ve duyurular, zaman çizelgesi yarış haber ve sonuçları vs… Yarış esnasında tek bir sayfayı takip eden yarışmacılar her konuda zamanında haberdar olup ayrıca birbirleriyle iletişim içinde bulunabileceklerdir, kalan spocunun veya acil bir durumun paylaşılması da ortak bir platform da herkes tarafından anında görülüp tedbir alınacaktır… Bu sayede etaba girmeden sayfayı kontrol etmek ve ona göre davranmak bir refleks olacaktır. Özellikle geçici ve kesin neticeler, duyuru ve start listeleri dağınık ve uzak olan serviste sporcular tarafından takip edilemiyor, bu sayede web ilan tahtası gibi kullanılmış olacak, bu anlık iletişim sporcuları çok rahatlatacaktır. Benzer uygulama deneme maksadıyla Şile Rallisi’nde uygulanmış ve çok başarılı olmuştur.
* Lastik kısıtlaması kaldırılmalı.
* Kategorilerde toplanan puanla karışık genel klasman oluşturulması ve sezon sonu en yüksek puan alan yarışmacı TOSFED Kupası Şampiyonu ilan edilmeli.
* TOSFED Kupası yarışları ödeneği verilerek, aynı direktör tarafından yapılmalı veya TOSFED Kupası Direktörü olarak bir kişi atanmalı. (Adayımız Zafer Vatansever)
* İki günlük yarışlarda süper ralli uygulaması hayata geçirilmeli.
* Açık gruba kayıt yapılması halinde, katılımcı en son kapı numarasıyla start almalı.
* Mevcut Homologasyon tarihleri, kayıt ve lisans bedelleri korunmalı.

Top