You are here
Home > VIDEOS > Murat Günarslan’dan Ramazan Bayramı’nda Yola Çıkacaklar İçin Önemli Uyarılar

Murat Günarslan’dan Ramazan Bayramı’nda Yola Çıkacaklar İçin Önemli Uyarılar

Her bayram olduğu gibi bu bayram da birçoğumuz yolları düşecek. Bu zamana kadar ki kazalar gösterdi ki; alınan önlemler, kesilen cezalar ve yapılan uyarılar pek bir işe yaramadı, yaramıyor. Ama ben yine de üzerime düşen görevi yerine getirip, çeşitli uyarılarda bulunmak istiyorum. Aslında birçoğu hemen hemen herkesin duyduğu, bildiği ancak uygulamadığı uyarılar. Bir nevi klişe ve tekrarlanan şeyler ama bir kez daha tekrarlamak istiyorum.

Bu bayramda, biraz da olsa farklı bir durum var. Arefe’nin Cumartesiye denk geliyor olması, 4 günlük tatilin ilk gününde birçok sürücünün ve yolcunun oruçlu olacağı anlamına geliyor. Ramazan ayının en önemli gününde sürücüler yolda olsa da, orucu bırakmaz istemeyecek ve oruçlu olarak yola çıkacak.

Tahminimce Cuma’yı Cumartesi’ye bağlayan gece sahuru yapan yollara düşecektir. İşte bu noktada çok önemli birkaç uyarıda bulunmak istiyorum…

1. Öncelikle sahurdan hemen sonra yola çıkmayı hiç önermiyorum. Çünkü sahura kadar uyuyup, 2-3 saatlik bir uykuyla yola çıkmak zorunda kalacaksınız. Ayrıca sahur yemeği sonrası da çok ciddi ağırlık çökecek ve uyku gelecektir. Yola çıkma saati sabah 6 civarı olmalı.

2. Ancak illaki sahur sonrası yola çıkacağım diyenler olacaksa, mümkünse Cuma günü eve biraz erken gelip dinlenin ve iftar sonrası çok gecikmeden uyuyun. Sahura kadar 4-5 saat civarı uyku biraz toparlayacaktır. Sahuru da, sıvı ağırlık bir beslenmeyle yapıp, yola çıkmak en akılcısı olacaktır.

3. İftardan sonra yola çıkmak ve gece boyu yol almak en tehlikelisi olacaktır. İftar sonrası çökecek ağırlık ve özellikle 11-12’ye doğru gelecek uyku, en tehlikelisi.

Arefe günü yolda olacaklar için yukarıdaki ilk 3 maddede yazılı uyarıları dikkate almak hayati önem taşıyor. Lütfen dikkat…!!!

Sonrasında gelecek olan uyarıları da aşağıya, yazıyorum. Hepimizin bildiği ama hiç uygulamadığı genel kurallar bunlar…

murat-gunarslan-ralli-pilotu-guvenli-ileri-surus-uzmani-egitmeni-051. Lastiklerinizi iyi kontrol edin. Diş derinliği iyi mi? Hava basıncı doğru mu? Lastiğinizi, lastik soğukken yani yol almamışken, ısınmamışken; depo kapağında yada kapı içerisinde yer alan etiketteki değerlerle kontrol edin. Her otomobilin hava basınç değerleri kendine aittir. Lütfen bu konuya azami dikkat. Eğer kalabalık ve yüklü yola çıkılacaksa, lastik hava basınçları yüklü değerlerine göre ayarlanmalıdır. Lastik, otomobilde sürücüden sonraki en önemli etkendir.

2. Seyahatiniz boyunca, 2 saatte bir 10 dk mola verin. Aracınızdan inip, yürüyün; kan dolaşımını normalleştirin ve yüzünüzü yıkayın.

3. Aracın arka camı önündeki alanı, görüşü kısıtlayacak şekilde doldurmayın. Tüm camlar ve aynalar net şekilde görünür olsun.

4. Kısa farlarınız daima açık olsun. Görün ve görünün, fark edin ve fark edilin.

5. Uykusuz ve yorgun yola çıkmayın.

6. Mutlaka emniyet kemerinizi bağlayın. Araç içinde sürücü, ön yolcu ve arka yolcular da dahil olmak üzere herkes emniyet kemerini bağlamalı. Araç yaşam bölümünde eşya taşımamaya dikkat edin. Eşyaları bagaja koyun. Yaşam alanında sadece yolcular olsun.

7. Aracınızın genel kondüsyonun iyi olduğundan emin olun. Bakımsız yada bakımı yaklaşan otomobille yola çıkmayın.

8. Klimanızı açın, serin otomobilde seyahat edin. Güneş gözlüğünüz mutlaka gözünüzde olsun.

9. Yedek lastiğinizi kontrol edin, hava basıncı ideal seviyeye getirin.

İyi bayramlar, güvenli sürüşler…

murat-gunarslan-ralli-pilotu-guvenli-ileri-surus-uzmani-egitmeni-08MURAT GÜNARSLAN
Profesyonel Ralli Pilotu
Güvenli & İleri Sürüş Uzmanı
www.muratgunarslan.com
[email protected]
[email protected] 

 

Top