You are here
Home > VIDEOS > Aykut Bilir; “Kubica’yla Kariyeri ve Ralliler Üstüne”

Aykut Bilir; “Kubica’yla Kariyeri ve Ralliler Üstüne”

Hikayeyi başa sarıp anlatmayacağım tekrardan. Hepimiz Polonyalı Formula 1 pilotu Robert Kubica’nın geçen sezon başında Andorra’da yaptığı kazayı ve sonrası gelişmeleri yazılarımdan takip ettiğinizi düşünüyorum. Bilmeyenler içinde minik bir özet geçeyim. Kubica geçtiğimiz sezon başında bir rallide takımının bütün engellemesine karşı start alarak yaptığı kaza sonucu ağır yaralanmıştı. İki senedir sayısız ameliyat geçiren ve hala rehabilitasyon gören Kubica ile geçtiğimiz günlerde Omnicorse.it kapsamlı bir röportaj yaptı. Bu yazım da, oradan alınmadır.

Bu arada şunu belirtmekte fayda var. Kubica’nın Renault Clio S1600, Skoda Fabia WRC gibi çeşitli aktif kullandığı bir araç parkı var. Tavsiyem Polonyalının kazadan önceki incar görüntülerini video paylaşım sitelerinden bulup izlemeniz.

Geçtiğimiz aylarda Kubica, Ford WRT ile asfalt bir test seansına katılması herkeste şaşkınlık yaratırken, Polonyalı bunun çok önceden planlı bir çalışma olduğunu fakat kazadan sonra ertelendiğini anlatarak başlıyor.

“Bu test için Ford ile kazadan çok önce görüşmüştük. Takım aracın asfalt yeteneklerini geliştirmek için benimle çalışmak istiyordu. Hatta bazı asfalt yarışlarda programım engel olmazsa start almam söz konusu idi. Araya kaza girince her şey ertelendi. Ford içindeki iyi bir dostum ben iyileşme sürecindeyken tekrar bu konuyu açınca, kabul ettim. Yaklaşık 200 km bir test yaptım. Evet, Latvala’dan daha iyi zamanlara imza attığımda doğru” dedi.

“Özellikle bu test sırasında Ford Fiesta WRC’lerini bana teslim eden A-Style Takımı’na teşekkür etmem gerek. Kendilerinden büyük destek gördüm. Ayrıca test süresince vücudumun dayanıklılığı da beni çok şaşırttı.” dedi.

Bu arada şunu da belirtmekte fayda var ki 1.9 km’lik asfalt test etabında Kubica Latvala ve Solberg’den “beş” saniye daha hızlı idi.

Geçtiğimiz haftalarda Subaru Impreza WRC ile start aldığı San Martino di Castrozza Rallisi hakkındaki sorulara ise, “Bir çok kişi bu startı çok cesur bir karar olarak görüyor. Ama şunu fark ettim ki, iyileşmeyi zamana bırakmak sadece zaman kaybı. Bu yarıştan önce çeşitli araçlar ile test yaptım. Her testten sonra kendimi daha iyi hissettiğimi fark ettim. Yani köşemde iyileşmeyi beklemek bana göre değil. Impreza WRC ile start almak o heyecanı hissetmek harika idi. Basit bir amatör hatası yapıp bir virajda geniş kalınca düştüğümüz hendekten çıkamadık. Aracımız yetişirse Rally di Bassano’da start almayı planlıyoruz.” dedi.

Kubica bu arada İtalyan Şampiyonası’nın yoğunluğuna da dikkat çekiyor,

“İtalya’da çok yoğun bir sezon var. 150 yarış yapılıyor bir sezonda. Toscana bölgesinde her hafta bir ralli var. 2012 sezonunda bazı yarışları takip etme niyetindeydim. Çok çılgınca bir katılım var. Bir yarışta kayıt listesinde sadece 50 adet R3 vardı. Tabi ki ekonomik kriz birçok kişi burada da etkiledi. Katılım sayısı düşse de yarış sayısında bir değişiklik olmadı.” dedi.

Formula 1 ve kariyeri hakkındaki sorulara ise açık yüreklilik ile cevap veren Polonyalı pilot, “Elbet ki Formula 1’e dönmek istiyorum. Fakat bu şu an mümkün değil. Bunun sebebi araca oturmakta yaşadığım zorluk. Zamanla aşabilirsem takibi pistlere dönmek istiyorum. F1 aracı yerine ralli araçlarını kullanmak benim için daha kolay. Daha az stresli. Önümüzdeki sezon birçok ralliyi takip etmeyi planlıyorum. Araç konusunda çeşitli fikirlerimiz var. S2000 araçları kullanmak daha zor. Güçlü motorları ve sinirli yapıları var. Ayrıca 2014’de yasaklanacaklar. Bu yüzden uluslararası anlamda ya yerini alacak araçlara (R5) ya da Grup N araçlara binmek gerekiyor. Şu an ralliler ile kariyerime devam etmek istediğimden 2014’de WRC’de tam zamanlı olarak yarışmayı hedefliyorum. Çalışmalarım buna yönelik. Tabi zaman ne gösterir bunu öngörmek zor.” dedi.

Röportajdan anlayabileceğiniz gibi Kubica’yı artık bolca ralli parkurlarında göreceğiz. Ayrıca bu mücadeleci kişiliğini tebrik etme lazım.

Aykut Bilir – RalliTürk Editörü

Top