You are here
Home > MOTORSPORT > MUHTEŞEM TÜRKİYE RALLİSİ’Nİ OTT TANAK KAZANDI

MUHTEŞEM TÜRKİYE RALLİSİ’Nİ OTT TANAK KAZANDI

FIA Dünya Ralli Şampiyonası (WRC) tarihindeki en unutulmaz mücadelelerden birine sahne olan Türkiye Rallisi, görkemli bir podyum töreni ile sona erdi. Yarışı kazanan Estonyalı ekip Ott Tanak-Martin Jarveoja’ya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ikinci olan Jari-Matti Latvala-Miika Anttila’ya Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, üçüncü sırada fişe ulaşmayı başaran Hayden Paddon-Sebastian Marshall’a FIA Başkanı Jean Todt kupalarını takdim etti. Markalar Kupası’nda birinciliği kazanan Toyota Gazoo Racing Takım Direktörü Tommi Makinen’e ise kupasını Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu Başkanı Serkan Yazıcı verdi.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bu şampiyonanın en önemli özelliği 133 kanalda 800 milyon insanın dünyada bunu takip etmesi. Ülkemizin güzelliklerinin de dünyada tanınmasına vesile olan böyle bir spor aktivitesinin bugün finalini gerçekleştirdik. Şampiyonlarımızı ödüllendirdik. Sayın başkanımıza (Jean Todt) huzurlarınızda şahsım ve milletim adına çok çok teşekkür ediyorum. Önümüzdeki yıl inşallah yine beraber olacağız ” diyerek organizasyonun Türkiye’de kalıcı olacağının müjdesini verdi.

Dünya Ralli Şampiyonası’nın resmi televizyonu WRC TV tarafından canlı olarak yayınlanan Türkiye Rallisi’nde koşulan etaplarda Marmaris’in yemyeşil çam ormanları ve masmavi denizi tüm güzelliği ile dünyanın gözlerinin önüne serilirken organizasyonundan övgüyle bahsedildi. Ralli ayrıca sportif olarak da hafızalara kazındı. Sürekli değişen sıralama ve ekiplerin birbirleri ile olduğu kadar zorlu yol koşulları ile mücadelesi hayranlıkla izlendi.

DÜNYA ŞAMPİYONASI’NA YENİ BİR SOLUK GETİRDİ

Türkiye Rallisi, sekiz yıl aradan sonra dahil olduğu Dünya Ralli Şampiyonası’na (WRC) yepyeni bir soluk getirdi. Tamamen yeni bir parkur olarak WRC takvimine çok uzun bir aradan sonra eklenen ilk yarış olmasının yanı sıra, her türlü sürprize gebe, tozlu, mıcırlı, zaman zaman taşlı, kaygan yollar ekipleri hiç alışık olmadıkları bir mücadeleye soktu.

Hemen hemen tüm pilotlar, sadece hızlı gitmenin değil, değişken koşullar ve risklerin çok iyi hesaplanması gereken stratejiler geliştirmenin de önem taşıdığı bir ralli ile tanıştı. Ekipler, etapların zorluğu kadar, tempoyu ve ideal ayarları bulmanın zorluğundan bahsetti.

GENÇLER ŞAMPİYONU TÜRKİYE’DE BELLİ OLDU

Genç pilotların iki kat puan aldığı Türkiye Rallisi’nde 13 JWRC ekibi yarıştı. Türkiye Rallisi’ni kazanan pilotun 50 puan alacak olması ve ayrıca her etap galibiyeti için ekstra bir puan verilmesi, ilk dört sırada yer alan pilotlara şampiyonluk için mücadele etme fırsatı verdi.

FIA Dünya Gençler Ralli Şampiyonası’nın (JWRC) son ayağı olan Türkiye Rallisi’nde 24 yaşındaki İsveçli Emil Bergkvist, vatandaşı Dennis Radstrom’ün 14 puan önünde geldiği Marmaris’ten şampiyonluğunu ilan ederek döndü. Ford Fiesta R2 ile yarışan Emil Bergkvist, Türkiye Rallisi’nde 50 puan alarak en yakın rakibiyle puan farkını koruyarak şampiyonluğa ulaştı. Genç pilot Emil Bergkvist, ödül olarak 2019 sezonunda M-Sport adına WRC2’de Fiesta R5 ile yarışacak.

TANAK KAZANDI NEUVILLE LİDER

Rally Turkey​’de Toyota Yaris WRC ile yarışan Ott Tänak​ kazandı. Estonyalı pilot böylece üst üste üçüncü zaferine kazanırken FIA​ WRC​ Dünya Ralli Şampiyonası’nda ikinci sıraya yükseldi. Tanak’ın takım arkadaşı Jari-Matti Latvala​ ikinci sırada finiş görürüken Yeni Zelandalı pilot Hayden Paddon​ üçüncü olarak bu yıl ilk kez podyuma çıkma başarısını gösterdi.

Türkiye Rallisi öncesi şampiyonluk için çekişen pilotlardan Neuville mekanik sorunlar, Ogier ise yol dışına çıktığı için gerilere düşse de, Power Stage olarak koşulan Marmaris-2 etabında bir ve ikinci sırayı alarak değerli puanlar kalarak şampiyonluk iddialarını sürdürdüler.

2018 Dünya Ralli Şampiyonası, Türkiye Rallisi ardından üç pilotun birden şampiyonluk için çekiştiği çok daha heyecanlı bir mücadeleye dönüştü.

[youtube]https://youtu.be/zx0D1_VrtTk[/youtube]

2018 TÜRKİYE RALLİSİ GENEL KLASMANI
1. Ott Tänak/Martin Järveoja … Toyota Yaris WRC … 3s 59dk 24.5sn
2. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila Toyota Yaris WRC … 3s 59dk 46.8sn
3. Hayden Paddon/Sebastian Marshall … Hyundai i20 Coupe WRC … 4s 01dk 10.8sn
4. Teemu Suninen/Mikko Markkula … Ford Fiesta WRC … 4s 03dk 35.4sn
5. Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger Synnevaag … Hyundai i20 Coupe WRC … 4s 06dk 36.2sn
6. Henning Solberg/Ilka Minor … Ford Fiesta R5 … 4s 13dk 05.1sn
7. Jan Kopecký/Pavel Dresler … Škoda Fabia R5 (WRC 2) … 4s 17dk 49.7sn
8. Simone Tempestini/Sergiu Itu … Citroën C3 R5 (WRC 2) … 4s 19dk 01.6sn
9. Chris Ingram/Ross Whittock … Škoda Fabia R5 (WRC 2) … 4s 19dk 45.8sn
10. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia … Ford Fiesta WRC … 4s 20dk 15.7sn

2018 FIA DÜNYA RALLİ ŞAMPİYONASI PUAN DURUMU
1. Thierry Neuville 177
2. Ott Tanak 164
3. Sebastien Ogier 154

Top