You are here
Home > TURKEY > Ralli TR > Serkan Yazıcı; “Ben Ralliyi Değil, Ralli Beni Bıraktı”

Serkan Yazıcı; “Ben Ralliyi Değil, Ralli Beni Bıraktı”

Serkan Yazıcı 23 yıl ralli yaptı. 4 Türkiye şampiyonluğu, bir de dünya takım üçüncülüğü var. Babası Grand Yazıcı Otelleri’nin sahibi, Bursaspor Başkanı İbrahim Yazıcı. Serkan Yazıcı bir zamanların gözde bekarıydı; şimdi mutlu bir aile babası…

Posta Gazetesi’nin Türkiye Ralli Şampiyonu Serkan Yazıcı ile yaptığı röportajdan alıntılar…

Neden bıraktınız ralliyi?

Ralli beni bıraktı, ben ralliyi bırakmadım. Türkiye otomobil sporlarına hazır değil. Otomobil sporunu otomobil üreten ülkeler yapar. Pilotlar vardır ama otomobiller yarışır. Atla jokey gibi. Fransız’ın Citroen’i, Peugeot’su var, Alman’ın Volkswagen’i, Audi’si var, Amerika’nın Chevrolet’si var. Koreli’nin bile Hyundai’si var, yeri geliyor yarışıyor. Türkiye’de bütün otomobil fabrikalarının pilotu oldum neredeyse, Ford’un, Toyota’nın, Opel’in… Dünya şampiyonalarında, Avrupa şampiyonalarında yarıştım. Ama otomobil yarışçısı çıkmaz bizden, çıkartmazlar. Çünkü fabrikaların gerçek sahibi biz değiliz.

Neden?

Bir Türk’ün Ford için ne önemi olabilir? Türkiye’de şimdi Yağız Avcı diye müthiş bir çocuk var. 26 yaşında. Bu sene Ford takımında yarışıyor. Ama Ford takımı 10 senedir yarışıyor, bir arpa boyu ilerleyemedi; aynı yerde kaldı. Diğer ülkelerde sunulan imkanların 10’da biri sunulmuyor. Neden dünya şampiyonalarında Ford takımında bir Türk yarışmıyor?

Çok dertlisiniz bu konuda!

Bu ülkede ralli sporcusu yok, Formula 1’e para akıtılıyor. Ben niye bu kadar açık konuşabiliyorum; çünkü benim için iş bitti. Yoksa ben bunları konuşamazdım, çünkü benim de birkaç sene önce “Bir şey yapabilir miyim?” umudum vardı. Ama yapma şansınız yok. Yaptırtmıyorlar!

Neden yaptırtmıyorlar?

Otomobil markamız yok, lastik markamız yok, petrol markamız yok. Dünyada çok farklı yerde bu iş. 17 yaşında yarışmam gerekirken ancak 27 yaşında yarışabildim. Türk olduğumuz için çok şanssızız. Çok az filmde ağlarım, ama Devrim Arabaları’nı seyrederken hüngür hüngür ağladım. Belki Devrim arabası projesi gerçekleşmiş olsaydı biz de dünyada şu anda söz sahibi olacaktık.

Varlıklı bir babanın oğlu olmak hayata önden mi başlatıyor?

Hayatım boyunca benim önüme geçti. Herkes “Senin baban zengin, her şeyi yaparsın. Babamla birlikte olursan her şey harika, ama onun karşısında olduğun şeylerde tabii ki hoşuna gitmiyor. Mesela yarışa karşıydı. Zorlayamazsın ki bana destek olması için. O da bana mantıklı açıklama yapıyordu; “Seni desteklesem, senin başına bir şey gelse kendimi affetmem” diyordu. Onu da suçlamıyorum. Burada da öyle oldu; “Ne olacak zengin babası oyuncak verdi” diye düşünenler var. Kimse bilmiyor ben burayı ne şartlarda yaptım.

Babanız yarışlara gelir miydi?

Her yarışıma geldi. Bana hep destek oldu. O çok farklı bir insandır. Kıymeti çok sonra anlaşılacak.

Şampiyon kayakçı olmak yerine ralliyi seçtiniz?

Kayak yarışlarında da çok birinciliğim var. Bir zamanlar iyi kayakçıydım diyebilirim. Orta sona kadar hep yarıştım. Ama Türkiye’de kayak bir yere kadar, gidebileceğiniz bir yer yok. Arabayla da yok esasında! Ama arabayla Allahtan bir dünya şampiyonası yapma şansım oldu.

KAYNAK : Posta Gazetesi
www.posta.com.tr

Top