You are here
Home > TURKEY > Ralli TR > Murat Tosun; “Alın Size Kahramanlar”

Murat Tosun; “Alın Size Kahramanlar”

İçimden bir ses bu yıl 36’ıncı kez düzenlenen Yeşil Bursa Rallisi’ne gitmem gerektiğini söylüyordu. Ben de öyle yaptım ve bu sesi dinleyerek bu sezon Ege Rallisi’nin ardından izleyeceğim ikinci yurtiçi yarışı olan Yeşil Bursa Rallisi için yola çıktım. Oraya gittiğimde ise uzun bir süredir aradığımı, motorsporlarının kahramanlarını buldum. Saniyelerin konuşulduğu rekabet seviyesinde pilotların verdiği tek kelime ile muhteşem rekabet, motorsporlarının yeniden özlenen günlerine geri dönmeye başladığı konusunda fazlasıyla umutlanmamı sağladı. Ayrıca yarışı düzenleyenlere de çabalarından ve yatırımlarından dolayı teşekkür etmek de bir borç. İyi tanıtım ve iyi bir organizasyondu.

Son zamanlarda özellikle benim en çok dile getirdiğim konu motorsporlarının kahramanlara ihtiyacı olduğuydu. Çünkü hangi spor dalına bakarsanız bakın kahramanlar ön planda ve bu kahramanlar yarışların ilgi görmesini, spor dallarının gelişmesini sağlıyor. Ülkemizde ise bu tip insanların olmaması nedeniyle motorsporlarına olan ilginin giderek azaldığını düşünüyorum. Bu sezonun başında düzenlenen Ege Rallisi’nin dışında Türkiye’de başka bir ralli izleme fırsatım olmamıştı. Sezonun açılış yarışını Skoda ile yarışan Burak Çukurova kazanmıştı. Bu yarışta kahramanlar adına umutlanmıştım ama asıl aradığımı bu yıl 36’ıncı kez düzenlenen ve oldukça başarılı bir organizasyona imza atılan Yeşil Bursa Rallisi’nde buldum.

ORGANİZASYON BAŞARILIYDI

Başta da söylediğim gibi Yeşil Bursa Rallisi’ni izlemem gerektiğini içimden bir ses söylüyordu ve ben de çok fazla zorlamadan bu sese kulak vererek Bursa’ya doğru yola koyuldum. Aldığım haberlere göre Bursa bu yarışa çok iyi hazırlanmıştı. Açık bir şekilde dile getireyim Türkiye’deki yarışlar içinde en beğendiklerimden biri olan Yeşil Bursa Rallisi’ni bir kez daha izleyecek olmak da beni son derece heyecanlandırıyordu.

Yeşillikler diyarı bu şehre geldiğimde en başta dikkatimi çeken rallinin tanıtımları oldu. Şehrin bulvarlarında, en kalabalık caddelerinde yarışın tanıtımları bilboardları süslüyor ve insanları yarışa davet ediyordu. Rallinin servis alanı Mavi Cin adı verilen alışveriş merkezinde oluşturulmuştu ve böylelikle insanların ayaklarına kadar ralli otomobilleri götürülmüştü. Etkileyici tanıtım ve iyi bir organizasyonun karşılığında karşımda da son derece istekli ve yaptıkları işten keyif alan insanlar buldum. Elbette aksilikler olmuştur, benim kulağıma böyle bir detay gelmedi ama Yeşil Bursa Rallisi iyi bir organizasyonla beni karşıladı ve özellikle derli toplu yapısı göz doldurdu.

SANİYELERLE YARIŞTILAR

Tamam, belki yarışa olan katılım sayısı beklediğimin biraz daha aşağısındaydı. Aslında rallinin Türkiye’de efsane olduğu dönemlerde de sayılar buralarda sınırlı kalıyordu ve o nedenle bu rakamlara çok fazla takılmamam gerektiği yönünde karar aldım. Öncelikle bu yarışta beş tane Super2000 vardı ve bu beş otomobili kullanacak pilotların tamamı rekabet seviyesini üst seviyeye taşıyacak isimlerdi. Yarışta ilk etabın start alması ile birlikte de olaylar tam beklediğim gibi gelişti. Pilotlar birbirlerini geride bırakabilmek için amansız bir mücadele veriyordu ve her etabın ardından farklı bir isim en iyi zamanı yapıyordu. Genel klasman liderinin sürekli el değiştirdiği ilk günün ardından birinciliği isteyen ekipler birkaç saniyelik zaman dilimi arasında farklarla servis alanına ulaştı.

İKİNCİ GÜN KAHRAMANLAR ÇIKTI

Yarışın ilk günü büyük bir rekabet içinde geçti ve orada bulunan bu anları yaşayan herkesin heyecanlanmasını, ralli ruhunu damarlarına kadar hissetmesini sağladı. Fakat ikinci gün özlenen tablo ile karşılaştım ve uzun bir süredir dile getirdiğim ve bulmaya çalıştığım kahramanları Yeşil Bursa’da buldum. Öncelikle Skoda Fabia Super2000 ile yarışan Burak Çukurova. Bu adamın gösterdiği çabayı taktir etmemek mümkün değil. Avrupa standartlarında bir mücadele veriyor ve özellikle asfalt zeminli parkurlarda ben en iyilerden biriyim diye haykırıyor. Sevecen ve ilgili tavırları ile dikkatimi çeken Burak Çukurova, servis alanında da seyircilerle birebir diyalog kurarak sporun gelişmesi içinde bana göre önemli bir görev üstleniyor. Fabia ile çok iyi bir uyum yakalayan Çukurova bu sezon izlemeye gittiğim ikinci yarışı da kazandı. Diğer yarışlarda podyumda olmayı başaran Çukurova sanıyorum artık benim uğurlu geldiğimi düşünmeye başlamıştır. Çünkü izlediğim iki yarışta da birinci oldu. Şaka bir yana kendi çabalarının karşılığını almaya başlayan Burak Çukurova bu yarışı kazanarak çok önemli bir iş başardı. Aynı zamanda yüksek rekabet gücüyle rallilere istenen heyecanı da getirdi diye düşünüyorum.

KAHRAMANLARI YARATAN MARKA

Ülkemizde motorsporlarına en önemli yatırımları yapan en önemli marka konumunda olan Ford ise kahramanlar yaratmaya devam ediyor ve markanın bu tavrı gerçekten de gurur veriyor. Fiesta araçlarla düzenlenen cup organizasyonu ile birlikte ülkemize hem yeni sporcular hem de yeni yarış otomobilleri kazandıran Ford, bu yarışta “alın size kahraman” dercesine Yağız Avcı, Murat Bostancı ve Emre Yurdakul’u gözler önüne çıkardı.

Yağız Avcı hem çok hızlı bir pilot hem de çok hızlı bir “tamirci” olabileceğini ispatladı ve birkaç kez sorun yaşadığı Fiesta Super2000 otomobilini finişe büyük bir başarı ile ulaştırdı. Üstelik Yağız Avcı yaşadığı tüm problemlere rağmen yarışı dördüncü sırada tamamladı. Bu yarışta gördüğü finiş ile Yağız Avcı sezonun sonunu beklemeden şampiyonluğunu da ilan etti. Bravo Yağız, artık senin yolun Avrupa demeden de kendimi alamıyorum.

Murat Bostancı ise bana boynuz kulağı rahatlıkla geçiyor dedirten isimlerden biri. Fiesta Super2000 ile çok iyi bir uyum yakalayan Murat Bostancı yarışın en şanssız isimlerinden birisi olsa bile neler yapabileceğini ispatladı. En iyi zamanlara bile adını yazdırmayı başaran Murat Bostancı benim özlediğim kahramanlardan biri çok rahat bir şekilde olacak gibi görünüyor. Harareti yüksek bir yarışta harareti yüksek bir tempoda Bostancı, sakin kalabilen yapısı ile geleceğin en önemli isimlerinden birisi rahatlıkla olacaktır.

Ford’un bir diğer kahramanı ise hep dile getirdiğim şekilde benim için ayrı bir yeri olan bir isim; Emre Yurdakul. Rallinin evi Finlandiya’da Fin pilotları gözümün önünde geride bırakan bir isim olan Emre Yurdakul yaşadığı tüm şanssızlıklara rağmen bu işin peşini bırakmıyor ve çok da iyi yapıyor. Yurdakul 5 tane Super2000’in start aldığı yarışta Fiesta R2 otomobili ile genel klasman üçüncüsü oldu ve yine çok önemli bir başarıya imza attı.

FATİH’İ UNUTMAK OLMAZ

Ülkemizi dünya arenasında başarıyla temsil eden isimlerden biri olan Fatih Kara bu yarışta da kahraman olmayı hak ettiğini açık bir şekilde ortaya koydu. Bana göre son dönemlerde ülkemizin yetiştirdiği en önemli pilotlardan biri olan Fatih Kara, son derece iyi bir uyum yakaladığı Fiat Punto Super1600 aracı ile genel klasmanda ikinci oldu. Yarış boyunca mücadeleyi hiç bırakmayan Fatih Kara muhteşem bir başarıya imza attı ve ben bu ülkenin en iyi ralli pilotlarından biriyim diye haykırdı adeta.

Yeşil Bursa Rallisi’nde Ercan Kazaz ise yeni nesil kahraman pilotların arasında Skoda Super2000 ile adeta “arkadaşlar beni unutmayın” der gibiydi. İlk gün çok iyi bir performans sergiledi ama ikinci gün onun için şanssız oldu. Efsane kahramanlar listesinde adı yazan Kazaz bana göre parkurları özlemiş ve parkurlarda onu özlemiş.

KAYNAK : Hürriyet Oto Yaşam / Murat Tosun

Top