You are here
Home > TURKEY > Ralli TR > Satvet Çiftçi Projelerini Açıkladı

Satvet Çiftçi Projelerini Açıkladı

1)      Ana Statüde Değişiklik Çalışması

Federasyonumuz tarafından hazırlanmış olan ve yürürlükte bulunan Ana Statü ne yazık ki genel kurulda adil bir temsil sistemine müsaade etmemekte.

İlkelerimize göre; başta sporcularımız ve kulüplerimiz olmak üzere, sporumuzun tüm unsurlarının Genel Kurulda adil bir şekilde temsil edilmesi taraftarıyız. Bu nedenle göreve başlayacağımız ilk günden itibaren, sporcularımızın, kulüplerimizin, görevlilerimizin ve ihtisas basınımızın temsiline imkan verecek bir Ana Statü hazırlayacağız.

2)      Sporcuların Desteklenmesi

A)     Yeni Şampiyonalar

Ulusal şampiyona yarışmalarımız doğaları gereği yüksek maliyetlere sahip, bu nedenle düşük bütçeli sporcularımızın katılım göstermeleri genelde mümkün olmamakta. Bu sporcularımız yıl sonlarına sarkan ve çok sınırlı sayıda organize edilen mahalli yarışmalarla yetinmek durumunda kalmaktalar.

Mevcut ulusal şampiyona yarışmalarımızın peşinden koşulacak yeni bir şampiyona sistemine geçeceğiz. Bu yeni şampiyonanın yarışları her branşta talebe göre organize edilecek. Bu yarışmalara katılan yarışmacılarımızın otomobillerinin nakliyesi federasyon tarafından karşılanacak.

B)      Lisans Bedellerinin Aşağıya Çekilmesi

Federasyonumuz, lisans bedeli, roll-cage onayı, izin yazısı gibi harçları asli geliri olarak görmekte bu nedenle de bu bedelleri çok yüksek belirlemekte. Bu yüksek harçlar da düşük bütçeli sporcularımızı zorlamakta.

A maddesinde anlattığımız yeni şampiyonalarda yarışacak sporcularımızdan alacağımız lisans bedellerini ve tüm diğer harçları 10-20 TL gibi sembolik ücretlere indireceğiz.

C)      Destek Fonu

Bildiğiniz gibi sporcularımızın can güvenliği için olmazsa olmaz ekipmanlar olan, koltuk, tulum, kask, kemer, HANS vb. oldukça yüksek maliyetli. Bu maliyetler kimi zaman sporcularımızın yarışmaktan imtina etmesine neden olmakta.

Bu ekipmanlar homologasyonları gereği, bir kez satın alındıktan sonra en az 5 yıl maliyetleri tekrarlamayan ekipmanlar. Sponsor gelirleri ve federasyonun mevcut kaynaklarından oluşturulacak bir fon ile sporcularımızın güvenlik için elzem olan bu ekipmanlara ulaşımını kolaylaştıracak ve maliyetlerini düşüreceğiz.

3)      Kulüplerin Desteklenmesi

A)     Organizatör Lisans Bedelinin Aşağıya Çekilmesi

Federasyonumuzun kulüplerden aldığı organizatör lisans bedelleri oldukça yüksek bir seviyede. Hali hazırda sabit bir girdileri olmayan ve özveri ile ulusal şampiyona yarışlarını organize eden kulüplerimiz bu yüksek bedelleri karşılamak için zorluklar yaşamakta.

Sporumuz için çalışan ve iyi organizasyonlar yapmak için çabalayan kulüplerimizin maliyetlerini aşağıya çekmek için, Organizatör Lisans Bedelini makul bir seviyeye indireceğiz.

B)      Üst Düzey Görevliler

Federasyonumuz yarışmalara atadığı, Spor Komiseri, Gözlemci, ASN Teknik Delege vb. gibi görevlilerin harcamalarının, konaklamalarının karşılanmasını organizatör kulübe yüklemekte. Bu hesaplanamaz harcama kalemi de kulüplerimizin, katı ve sınırlı bütçelerinde zaman zaman sıkıntı yaratmakta.

Federasyon tarafından atanan üst düzey görevliler için kulüplerin harcama yapmasını engelleyeceğiz. Bu harcamaları federasyon tarafından yapılır hale getireceğiz.

C)      Maddi Destek

Kulüplerimizin en büyük sıkıntılarından birisi girdilerinin düşük, giderlerinin ise yüksek oluşudur. Zaman zaman bu yüksek maliyetler yarışmaların kalitesinin düşmesine yol açmaktadır. Bu nedenlerden ötürü kulüplerin maddi olarak desteklenmesi gerekmektedir.

Kulüplerimize sürekli bir gelir kaynağı olması maksadıyla, yarışmacı lisans gelirlerinin tamamının kulüplere bırakıldığı bir sisteme geçeceğiz. Bunun yanı sıra, organizasyon yapacak kulüplerimizi 10 bin TL’ye kadar ek maddi destek sağlayacağız.

D)     Tesisleşme

Kulüplerimiz sabit gelirleri olmaması nedeniyle çoğu zaman yalnızca yarışma düzenleyen organizatörler haline dönüşmüşlerdir. Üyelerinin sosyal aktivitelerine, yeni üyelerin sporumuza kazandırılmasına yönelik organizasyon ve çalışmalara bütçe ayıramamaktadırlar. Birçok kulübümüzün yerleşik bir ofisi dahi bulunmamaktadır. Bu da kulüplerimizin işlevselliğini düşürmektedir.

Kulüplerimizin tesisleşmesi ve gelir getirici tesis modellerinin hazırlanması ve uygulanması için çalışacağız. Devletten tarafımıza tahsis ettireceğimiz araziler üzerinde tesisleşecek ve bu tesisleri kulüplerimize devrederek kazanç elde etmelerini sağlayacağız.

4)      Sporun Ülke Sathına Yayılması

Offroad haricindeki organizasyonlarımız yalnızca 5-6 ilimizde organize edilmekte. Bu hem sporumuzun kamuoyu gözündeki imajını zedelemekte hem devlet birimleri tarafından eksiklik olarak görülmekte hem de sporumuzun değerini düşük göstermekte. Anadolu’ya yayılmış birçok kulübümüz, organizasyon yapmak konusunda istekli, ancak tecrübesizlikleri ve yeni yarışmaların alacağı katılım sayısının belirsizliği bu kulüplerimizi organizasyon yapmaktan geri durmalarına neden olmakta.

Hem sporumuzun ülke sathında yayılmasını sağlamak, hem de yeni kulüplerimizin organizatör özelliğine kavuşması maksadıyla, yeni bir sisteme geçeceğiz. Bu sistemde, FIFA Dünya Kupası ve Olimpiyatlara adaylığa benzer bir şekilde hazırlayacakları dosyalar ile federasyonumuza başvuracaklar. Bu dosyaların içermesi gereken maddeler federasyonumuzca hazırlanacak ve organizasyonlar için gerekli tüm bilgileri içerecek. Oluşturulacak komite tarafından dosyalar incelenecek ve yeni 3 yarış bir sonraki yıl organize edilmek üzere takvime girecekler. Bu sayede takımlarımız ve sporcularımızın bütçeleri sezon içerisinde değişmemiş olacak. Bu organizasyonların Direktörlük, Güvenlik Sorumluluğu vb. gibi görevleri tecrübesi herkesçe kabul görmüş kişiler tarafından gerçekleşecek. Bu sayede organizasyon kalitesi garanti edilebileceği gibi, ev sahibi kulübün kendi görevlilerinin de organizasyon sırasında tatbiki eğitimleri gerçekleştirilmiş olacak.

Bu sistem ile sağlanması beklenen bir diğer yan fayda ise, organizasyon çeşitliliğinin sağlanması olacak. Federasyonun da tavsiyesi ile, kulüpler yarışmalara ev sahibi olarak seçilebilmek için, kar yarışları, gece yarışları gibi alternatifler yaratarak başvurularında farklılaşma yoluna gidecekler. Bu sayede şampiyonalarımız kısa zaman içerisinde renklenecek ve kulüplerimiz arasında organizasyon kalitesi bazında bir rekabet başlayacak.

5)      Sporcularımızın Uluslar Arası Başarısı

Federasyonumuzun hali hazırda; sporcularımızın uluslar arası başarılarına yönelik bir programı yahut hareket planı bulunmamaktadır. Zaman zaman uluslar arası organizasyonlara, tamamen kendi imkanları ile katılan takımlarımız ve bireysel sporcularımız, imkanları olması halinde elde edebilecekleri başarıları bizlere göstermektedirler. Uluslar arası başarılarımızın azlığı, Spor Genel Müdürlüğü ve Gençlik Spor Bakanlığı nezdinde olumsuz olarak dikkat çekmekte ve medya tarafından sporumuzun fark edilirliğini düşürmektedir.

Göreve başladığımızda, sponsorlar ve federasyon kaynaklarından aktaracağımız yaklaşık 1 Milyon Avroluk bir bütçe ile bir Milli Takım kuracağız. Oluşturulacak bu Milli Takımın tüm branşlarda uluslar arası organizasyonlara katılımını sağlayacağız. Yeteneklerini defalarca ispat etmiş sporcularımızı, madden ve manen destekleyerek, onların kazanacağı uluslar arası başarılarla hep birlikte gururlanacağız.

6)      Markalaşma Problemi

Otomobil sporları da tüm diğer amatör spor dalları gibi sponsor azlığından ve firmaların sporumuza olan ilgisizliğinden dert yanmaktadır. Ve yine tüm diğer amatör spor dalları gibi bu konuda bir çalışma yapmamaktadır.

Göreve başladığımız günden itibaren sporumuzu markalaşma sürecine sokarak pazarlanabilir bir ürün haline getirmek için çalışacağız. Büyük firmaların tanıtım stratejilerini takip edip bu süreçler içerisine dahil olmak ve karşılıklı fayda sağlamak için çalışacağız.

7)      İdari Yapı

Federasyonumuzun idari yapısı şu anda tek kişinin yönetimi ve dar bir kadronun kontrolünde. Bu başarısız organizasyon şeması mevcut iş yükü düşünüldüğünde yeterliymiş gibi görünüyor olsa da, geçekleştirilmesi gereken icraatlar için oldukça yetersiz kalmakta.

Göreve başladığımızda federasyonumuzun çalışan kadrosunu genişleteceğiz ve başlayacağımız yoğun ve çok aşamalı tempoda hata oluşmasının önüne geçeceğiz. Bu kadronun başında da, gerek sporumuzun tarihinde, gerekse de Türk ticaret tarihinde çok önemli bir yere sahip olan, tecrübeli yönetici Sayın Aytaç Kot bulunacak. Sayın Kot’un tecrübeleri ve oluşturacağımız geniş kadronun dinamizmiyle tasarladığımız değişiklikleri birer birer gerçekleştireceğiz.

8)      Off Road Destek Ekibi

Başta Karadeniz bölgesi olmak üzere, ülkemizin dört bir yanında off road kulüpleri kurulmakta. Off Road kulüpleri her ilde bir tane olmanın ötesine geçmiş durumda. Artık ilçelerde bir çok off road kulüpleri kurulmakta. Bu kulüpler de kuruluş amaçlarının bir gereği olarak Off Road oyunları gerçekleştirmek üzere federasyonumuza baş vurmakta. Ancak sayılarının fazla oluşları sebebiyle federasyonumuz tarafından ne yeterince ilgi görebilmekteler, ne de yeterince denetlenebilmekteler. Tecrübesiz bu kulüplerimiz organizasyonları sırasında bilgi, malzeme gibi bir çok eksikleri sebebiyle birçok zorluk çekmekte. Bu kulüplerimize layığıyla hizmet ve destek verebilmek için ve bu organizasyonları denetleyebilmek ve eğitebilmek için bu branşa özel bir önlem almak gerekliliği var.

Federasyonlarımızın çalışanları tarafından oluşturulacak bir ekip bu kulüplerimizin organizasyonlarına destek vermek üzere görevlendirilecek. Bahsi geçen bu ekip, yarış için gerekli malzemeleri de yanlarına alarak organizasyonun bulunduğu kente gidecek. İlk etapta organizasyonun kilit roldeki üst düzey görevleri üstlenecek ve bu kulüplerimizin görevlilerinin eğitimini de tatbiki olarak gerçekleştirecek. Bu sayede yeni kulüplerimiz organizasyon yapma aşamasında hem zorluk çekmeyecekler hem de federasyonumuz tarafından denetlenebilecekler.

9)      Ortak Akıl

Federasyonumuz şu anda hiç kimsenin fikrine önem vermeyen bir zihniyete sahip durumda. Oysaki camiamızı oluşturan bireylerin özellikleri gereği, ortak akıla baş vurmak sorunların çözünü çok kolaylaştıracak ve yönetim kademesine yeni vizyonlar kazandıracaktır.

Göreve başladığımızda periyodik olarak çalıştaylar gerçekleştireceğiz. Bu çalıştaylar fikirleriyle sporumuza katkı yapmak isteyen herkese açık olarak gerçekleştirilecek. Bu ortak akıllı düşünme sistemi sayesinde sporumuzun irili ufaklı tüm problemlerini ivediyle fark edebilecek ve çözüme ulaştırabileceğiz.

Top