You are here
Home > MOTORBIKE > “En Büyük Hedefim Genç Yeteneklerin Önünü Açmak”

“En Büyük Hedefim Genç Yeteneklerin Önünü Açmak”

Milli gururumuz Kenan Sofuoğlu yaptığı basın toplantısıyla şampiyonluğu ve sezonu değerlendirdi.

Milli gururumuz Kenan Sofuoğlu Pazar günü İspanya’da koşulan yarışta kariyerinin beşinci Supersport şampiyonluğuna ulaşmış ve kırılması zor bir rekora imza atmıştı. 18 Ekim’de yapılan basın toplantısıyla bu başarısını değerlendiren şampiyon hem sezonla ilgili görüşlerini anlattı, hem de gelecekle ilgili hedeflerinden bahsetti. Genç öğrencilerinden bahsederken bile gözleri parlayan şampiyon sporcumuz gelecekle ilgili hedeflerinde hep onların başarısı için mücadele edeceğine dikkat çekti. Sezon için de önemli değerlendirmelerde bulunan Sofuoğlu en çok merak edilen konulardan biri olan “2017’de de yarışacak mı?” sorusunu da bütün samimiyetiyle cevapladı. İşte milli gururumuzun basın toplantısından öne çıkan açıklamalar.

Kenan Sofuoğlu merak edilenleri cevapladı

Bu sezon elbette birçok önemli yarış oldu ama benim için en özeli Imola’daki mücadeleydi. Bu sezon 11 yarışta 6 kez kazandınız, 8 kez de podyum yaptınız. İspanya yarışı ile birlikte de kariyerinizin 38. Supersport zaferini elde ettiniz. Kısacası, her şeyiyle harika bir sezon geçirdiniz. Peki, sizce bu yılın dönüm noktası olan yarış hangisiydi?

Bu sezon elbette birçok önemli yarış oldu ama benim için en özeli Imola’daki mücadeleydi. Çünkü o şampiyonada liderliğe yükseldiğim yarıştı. Önceki yarışlarda teknik birkaç problem yaşadığımız için şampiyonada ikinciydim ama o yarışla birlikte tekrar zirveye yükseldim. Oradan sonra da şampiyonada bir daha ardıma bakmadım zaten. Ve liderliğimi son yarışa kadar koruyarak İspanya’da şampiyonluğa ulaştım. İspanya’da Randy Krummenacher yarış dışı kalınca yarış sürerken şampiyonluğu garantilediniz. Ama buna rağmen yarışı podyumun zirvesinde bitirmek içinde elinizden geleni yapıp şampiyonluğu da 38. Supersport galibiyetinizle kutladınız. Birinci bitirerek şampiyon olmak önemli miydi sizin için?

Aslında bu durumun öncesi Fransa yarışına dayanıyor. Ben şampiyonluğumu orada ve yarışı da kazanarak ilan etmek istiyordum. Ama Fransa’da fazla zorlayıp yarış dışı kaldım. O yüzden bu kez İspanya’da biraz temkinli davrandım. Randy düşünce ise dediğin gibi otomatikman şampiyon oldum ve o saatten sonra rahatlayıp yeniden zirve için mücadele ettim ve çok şükür şampiyonluğu da podyumun zirvesinde kutladım. Randy düşmeseydi yine temkinli davranır ve yarışı kazanmak için bu kadar çabalamazdım. Niyetim yarışı ilk 8 içinde bitirmekti. Çünkü benim için önemli olan şampiyonluğumu ilan etmekti.

“2017’de de yarışacağım”

İlk Supersport şampiyonluğunuzu 2007’de kazanmıştınız. 10 yıl aradan sonra şimdi yine zirvedesiniz. İlk şampiyonluk ile son şampiyonluğu kıyaslarsanız, arada nasıl farklar görüyorsunuz, hala ilk şampiyonluğunuzda olduğu gibi heyecanlı mısınız?

Tüm şampiyonlukların kendine has bir hissi, özel bir tarafı var elbette. Birbirinden ayırmam zor o yüzden. Ama ilk şampiyonluğumda çok genç ve tecrübesizdim. O açıdan güzel ve özeldi. Şu an bildiğim hiçbir şeyi bilmiyordum. Ama beşinci şampiyonluğun da şöyle bir özelliği var; ben 10 yıl sonra da buradayım. Onca şeye rağmen performansımı ve çalışkanlığımı korudum ve zirvede kaldım. Son şampiyonluk da bu yüzden çok özel.

2009 Amerika’nın kariyerinizin en özel yarışı olduğunu sıklıkla söylüyorsunuz, bu yıl onun düzeyinde sizin için özel olan bir yarış var mı?

Bu yıl tabii ki zorlu yarışlar oldu ama tüm kariyerime baktığımda benim için hala en özel olanı 2009 Amerika. Çünkü orda çok zor şartlar altında ve kısıtlı imkanlarla mücadele etmiştim. Sonunda ise tüm zorluk ve engellere rağmen kazanmıştım. O yüzden hala en özeli o.

2017’de de Supersport’ta yarışacağım.

2016 sezonunun sonunda emekli olmayı düşündüğünüzü açıklamıştınız. Ama önümüzdeki yıl da Supersport’ta olmanız için takımınızın da bir ısrarı olduğunu biliyoruz. Henüz 32 yaşında olduğunuzu da göz önüne alırsak emeklilik için biraz erken değil mi? Son durum ne? Seneye sizi tekrar pistlerde görecek miyiz?

Evet, yılın başında beşinci şampiyonluğumu aldıktan sonra emekli olmayı düşündüğümü söylemiştim. Açıkçası ben bu yıl şampiyon olacağımı beklemiyordum çünkü çok daha iddialı rakiplerim vardı. Ama işlerim rast gitti ve şampiyonluğa ulaştım. Emeklilik düşüncelerim de vardı ama hem takımım hem de Kawasaki kalmam için çok ısrar ettiler. “Biz seninle devam etmek istiyoruz,” dediler. Ben de tekrar düşündüm ve motosiklet sürmekten hala çok keyif aldığımı fark ettim. Zaten ben yarışmayı bıraksam bile, Toprak Razgatlıoğlu ve diğer öğrencilerim için zaten tüm o yarışların olduğu ülkelere yine gideceğim. Yarışmak benim için tüm işlerimin arasında %30’luk bir bölümü oluşturuyor. Mesaimin büyük kısmını öğrencilerime veriyorum ve onlara daha çok yardımcı olabilmek adına da biraz daha işin içinde kalmaya ve yarışmaya karar verdim. Bir şampiyonluk daha alabilecek durumdayım, böyle bir şansım varken bırakmanın anlamsız olduğuna karar verdim. Kısacası; evet 2017’de de Supersport’ta yarışacağım.

Kariyerinizde ileriye dönük kendinize nasıl hedefler koydunuz?

Tıpkı şimdi olduğu gibi benden sonra gelenlerin önünü açmak. Benim kişisel kariyerim için artık bir hedefim kalmadı. Mesela önümüzdeki yıl şampiyon olmasam da üzülmem. Çünkü ben başladığımda sadece bir şampiyonluğu hedefliyordum ama şu an çok şükür beşinci kez Supersport şampiyonu oldum. Benim için artık tek hedef öğrencilerimin başarılı olmasını sağlamak ve tıpkı onlar gibi desteğe ihtiyaç duyan yetenekli gençlere kapı açmak. Hatta gerekirse onlarla spor bakanlığımız arasında bir köprü kurmak. Onlar benden çok daha başarılı olacaklar buna gönülden inanıyorum. Pist yapılması için de çeşitli çalışmalar ve görüşmeler yürütüyorum. Mesela şu an Düzce’de bir pistin hazırlıkları bitmek üzere. Açıkçası tüm mesaimi sonraki kuşakların benim yaşadığım zorlukları çekmemesi için harcıyorum.
Ben inanıyorum ki başta Toprak Razgatlıoğlu olmak üzere bu ülkeden MotoGP’de ve diğer büyük motorsporları branşlarında yarışacak pilotlar çıkacaktır.

Peki, yetiştirdiğiniz genç sporcuların başarıları için neler düşünüyorsunuz?

Çok mutlu oluyorum tabii. Sadece motorsporları da değil aslında. Otomobil ya da bisiklete hevesli yetenekli gençlere de el uzatmaya çalışıyorum. Benim en büyük hedefim dünya çapında bir motorsporları yıldızının hocası olmak. MotoGP olur, Formula 1 olur hiç fark etmez. Bu ülkeden bu klasmanda yarışan bir genç yetiştirmek istiyorum. En büyük hedefim bu. Ben şu an istesem gerçekten birkaç telefon ve görüşmenin ardından MotoGP’de yarışabilirim. Ama ben artık 32 yaşındayım ve oraya gitmem adapte olmam ve İstiklal Marşı’mızı okutmam için zamanım yok. Ama ben inanıyorum ki başta Toprak Razgatlıoğlu olmak üzere bu ülkeden MotoGP’de ve diğer büyük motorsporları branşlarında yarışacak pilotlar çıkacaktır.

KAYNAK : www.redbull.com.tr

Top