You are here
Home > MOTORBIKE > Bir Rallicinin Not Defteri; “Honda NC750S DCT Test Sürüşü”

Bir Rallicinin Not Defteri; “Honda NC750S DCT Test Sürüşü”

Aslında çok fazla ön yargıyla teste aldığım Honda NC750S DCT beni şaşırtıcı derecede etkiledi. Öncelikle şunu belirtmek isterim, naked/çıplak motorlardan pek hoşlanmıyorum. Sürüş pozisyonu ve önde cam olmayışı, benim gibi insan irisi birini rahatsız ediyor yada bu zamana kadar ettiğini düşünüyordum. Ancak NC750S testinden sonra bu fikri güncelleme vakti geldi diye aklımdan geçirdim.

Honda NC750S DCT ile çoğunluğu şehir için olan bir test gerçekleştirdim. Alçak yapısı, pratikliği ve DCT şanzımanıyla şehiriçi için mükemmel bir motor olduğunu düşünüyorum. Diğer yandan yakıt tüketimi de, cabası diyebilirim. Ortalamada 4 lt yakıyor Honda NC750S DCT.

Aslında benim gibi bir motosiklet severin, en az 2 motosiklete ihtiyacı var. Şehiriçi için Honda NC750S DCT tarzı bir naked, bir de asıl tutkunu olduğum Adventure/Enduro tarzı bir motosiklet. Bu test sonrası bu konuda daha net düşüncelere sahip oldum, diyebilirim.

Naked/Çıplak motor klasmanında da diğer bütün klasmanlarda olduğu gibi çok ciddi bir kapışma ve rekabet var. Aslında Japonların arasında geçen kapışmaya, KTM de Duke serisiyle dahil olmaya çalışıyor gibi. Honda, 700S sonrası 750S ve daha sonra gelen DCT ile bu pazara da tam olarak hitap etmeye çalışıyor.

Gelelim test yorumlarına…

murat-gunarslan-honda-nc750s-dct-03Önde yeralan bagaj/saklama bölmesi 1 adet full face/kapalı kaskı alacak şekilde tasarlanmış ama benim kaskım buraya çok zor sığdı. Zira son dönemde üretilen kasklar artık dış kabuktaki dizaynlar gereği zaman zaman şekilsiz hale geliyor ve bazen milimetrik farklarla bu alana girmiyor. Benimki de biraz ite kaka buraya sığdı. Kaskın içine de eldiven ve balaklavayı da koyabildiğim için en azından kask taşımaktan kurtulmuş oldum.

Motor

745 cc’lik motor 54 beygir güç ve 68 nm tork üretiyor. Bu güç şehiriçi sürüşleri ve hatta yakın mesafe şehirdışı için makul ve yeterli bir güç. Çoğu kişinin naked bir motorla kıtalararası yolculuk yapacağını düşünmüyorum. Zaten bu motorun asıl başarısı yakıt tüketiminde. Ortalamada 4 lt civarlarında geziniyor. Hatta biraz daha akıllı bir kullanımda tüketim 3.5 lt dolaylarına inebilir. Ancak bu gücün bana yetersiz geldiğini de söylemeliyim. DCT şanzımanın S modunda, motor gerçek karakterini daha iyi sergiliyor. Ancak D modu tamamen yakıt ekonomisi ve bu motora yeni geçenler için güvenli sürüş modu gibi düşünülebilir.

Süspansiyon

Honda NC750S DCT kardeşi olan Honda NC750X DCT’den 4 cm daha alçak. Bu nedenle iniş-binişi ve sürüşü çok daha kolay. Motora çok daha hakim olduğunuzu düşündüren bir sürüş pozisyonu var. Bu daha çok güven duymanızı, daha kolay hakim olmanızı ve daha çok keyif almanızı sağlıyor. Kaskım kapalı olmasa, sürüş esnasından dışarından dişlerimi görmeniz çok normaldi. Süspansiyon konforunda ben bir olumsuzluk hissetmedim. Amortisörler görevini yapıyor, olması gibi çalışıyor. Daha iyi olabilir mi, evet olabilir ama mevcutta da herhangi bir sıkıntı hissetmedim.

Şanzıman

Honda NC750S DCT üzerinde bir önceki nesle göre biraz daha geliştirilmiş bir DCT yani çift kavramalı otomatik şanzıman bulunuyor. Önceki nesil DCT’de viraj içinde yatık pozisyonda vites yükseltme sıkıntısından söz edilmişti ama ben bu şanzımanda onu 1-2 kez yaşadım. Zaten bunu da sürücünün tercihine bırakan Honda mühendisleri, S modu dahilinde 3 seçenek sunuyor ve vites seçimi konusunda sürücü tercih veriyor. 1. seçenekte daha sakin davranan şanzıman 3. seçenekte biraz daha agresif tutum sergiliyor. Yani 1. seçenekte vitesi yükseltme ihtimali biraz daha varken, 3. seçenekte neredeyse kesiciye kadar vitesi yükseltmiyor. DCT şanzımanın genel olarak başarılı çalıştığını söyleyebilirim. Hele şehiriçinde büyük rahatlık.

Frenler

Frenlerin biraz daha iyi olması gerektiğini düşünüyorum. En azından önde çift disk olmalıydı. Tek diskli ön fren sanki biraz dengesiz bir duruş sağlıyor gibi geliyor bana. Tam emin olamadım ama önde çift disk şart gibi. Genel olarak NC serisinde biraz daha başarılı bir fren sistemi tercih edilmeli. Fren performansı kaliteli lastikle biraz daha üst seviyeye çıkarılabilir.

Yakıt Tüketimi

NC serisinin en başarılı olduğu yön, yakıt tüketimi. 3.5 lt ile 4.5 lt arasında gezinen tüketim çok çok iyi.

Denge

X’e göre 4 cm alçak olan S daha dengeli gibi geldi bana ama benzin deposunun arkada olması, önde büyük bir boşluğun bulunması NC serisinde genel bir denge sıkıntısı olduğu hissini yaratıyor. Ancak benim dışımda pek kimse bu konudan bahsetmiyor, acaba bende mi bir sorun var diye düşünmüyor değilim.

Genel Sürüş

murat-gunarslan-honda-nc750s-dct-02Sele konforu arttırılmış ve daha az kaygan olan kumaş sayesinde sürüş konforu daha iyi. Ancak 130 km’den sonra rüzgarın etkisiyle sele üzerinde geriye doğru kayma eğilimine girdiğimi söylemeliyim. Aynalar yeterli görüş açısını sağlıyor. Arkada çanta olmadan sürmek, aerodinami açısından da çok rahatlatıcı birşey. Çantasız motorla daha dengeli sürüşler gerçekleşiyor. LCD ekran ve arkada led stop lambalarını çok beğendimi de belirtmek isterim.

Sonuç olarak…

Honda NC750S DCT; pratik ve kolay kullanımı, alçak ve hafif yapısı, düşük yakıt tüketimiyle tercih edilecek bir motor.

Murat GÜNARSLAN Profesyonel Ralli Pilotu Güvenli & İleri Sürüş Eğitmeni
Murat GÜNARSLAN
Güvenli & İleri Sürüş Uzmanı
www.birebirsurusegitimi.com

MURAT GÜNARSLAN
Profesyonel Ralli Pilotu
Güvenli & İleri Sürüş Uzmanı
www.muratgunarslan.com
[email protected]
[email protected]

Top