You are here
Home > MOTORSPORT > TÜRKİYE PİST ŞAMPİYONUNU TAHKİM BELİRLEYECEK

TÜRKİYE PİST ŞAMPİYONUNU TAHKİM BELİRLEYECEK

2018 Türkiye Pist Şampiyonası Maxi Grup puan durumuna itiraz eden Galip Atar, konuyu Spor Genel Müdürlüğü Tahkim Kurulu’na taşıdı.

29 Kasım 2018 Perşembe günü TOSFED’in internet sitesinde ilan edilen 2018 Türkiye Pist Şampiyonası Maxi Grup puan durumuna itiraz eden eden Galip Atar, konuyu Spor Genel Müdürlüğü Tahkim Kurulu’na taşıdı. Yunanistan’ın Serres Pisti’ne organize edilen 5. Ve 6. Ayak yarışlarının ardından ilan edilen puan tablosunda Hakan Mete Kutay 110 puan ile birinci, Galip Atar ise 106 puan ile ikinci olarak yer alıyor.

Konu ile ilgili açıklama yapan milli sporcu Galip Atar, “BMW Z4 GT3 ile maxi grupta yer aldığımız Türkiye Pist Şampiyonası, aynı otomobille yarışan değerli kardeşim ve rakibim Hakan Mete Kutay ile aramızda güzel bir rekabete sahne oldu. Şampiyonada bu yıl tekrar 6’da 5 kuralının yer alması ile ilk ayağa katılmamış olmamıza rağmen sezona ikinci ayak ile başlama kararı aldık. Bilindiği üzere bu kural, en düşük puan alınan 2 yarışın hesaplama dışı tutularak sezon içindeki 12 yarıştan en yüksek puan alınan 10 tanesinin toplamını esas alıyor. Biz de bu hakkımızı ilk haftasonuna katılmayarak kullanmış olduk. Takımımızın otomobili en iyi kondüsyonda hazırlaması ile olası bir mekanik arızanın önüne geçileceğine ve kalan yarışlarda en iyi performansı göstereceğimize inanarak bu yarışa dahil olduk. Bu kararı aldığımız esnada federasyonumuzun üst düzey yetkilileri de ikinci ayak ile sezona başlamamızın puan anlamında bir kayba neden olmayacağını belirttiler. Şampiyonluk hedefiyle başladığımız sezonun sonunda çok şükür ki start aldığımız 10 yarışın 6 tanesini kazanmak ve 5 sıralama turunun 4’ünde ilk sırada yer almak nasip oldu. Kalan tüm yarışları da ikinci sırada tamamlayarak azami puanı elde ettik. Ancak pistteki bu başarımız puan tablosuna yansımadı. Rakibimizin İtalya’da katıldığı bir Endurance (dayanıklılık) yarışında elde ettiği sınıf birinciliği, Türkiye Pist Şampiyonası grup klasmanına iki yarış birinciliğine denk gelen 20 puan alarak taşındı. Bilindiği üzere Türkiye Pist Şampiyonası, 20 tur üzerinden koşulan sprint yarışlardan oluşuyor. Benim de yurt dışında birçok kez yer aldığım ve kupa kazandığım Endurance yarışları ise ülkemizde organize edilmiyor. Birden fazla pilotun dönüşümlü olarak otomobili kullandığı ve ekip olarak yarıştığı bu yarış türü tamamen farklı bir disiplin. Türkiye Pist Şampiyonası kurallarında bu konu açıkça yer alıyor. İtalya’daki yarışa aynı otomobilde üçüncü pilot olarak yer alma teklifi geldiğinde hem işlerimin yoğunluğu hem de o yarıştan Türkiye Şampiyonasına puan getirilmesinin kurallara aykırı olduğu düşüncesiyle katılmamıştım. Ancak denkliği olmayan bu yarış türü, şampiyonada rakibimize ilave 4 puan avantaj sağlamış oldu. Puan tablosuna yansıyan bir başka itiraz konusu ise sıralama turları ile ilgili. Şampiyonada 5 ayağa denk gelen 10 yarışın toplam puanı esas alınırken rakibimize hesaplama dışı tutulan 6. Yarışın sıralama turu puanı da eklenmiş. Bilindiği üzere sıralama turları bir yarışın ayrı tutulamaz bir parçası. Kuralda da sıralama turu puanlarının ilgili yarışa ekleneceği açıkça belirtiliyor. Ancak 10 yarışın puan toplamı alınırken 11. Yarışın sıralama turu puanı da eklenmiş durumda. Sezonun son yarışından sonra federasyon yetkililerine sözlü olarak bu konuları ilettim. Fakat şampiyona klasmanının bu şekilde açıklanmasının ardından bir üst merci olan tahkim kuruluna müracaat etme hakkımızı kullandık.” dedi.

Tahkim kurulunun konu ile ilgili nihai kararı vermesinin ardından maxi grup şampionu resmi olarak belli olacak.

Top