You are here
Home > WORLD > WRC > Türkiye Rallisi İçin Geri Sayım Başladı

Türkiye Rallisi İçin Geri Sayım Başladı

Nisan ayının başındaki tartışmalı ve heyecanlı Ürdün Rallisi´nin hemen ardından, Dünya Ralli Şampiyonası heyecanı 15-18 Nisan tarihleri arasında İstanbul´a, Türkiye Rallisi´ne taşınıyor.

Riva, Şile ve Ömerli civarındaki özel etaplar ile Pendik sahil yolundaki servis alanının kullanıldığı ralllide, Cuma akşamı Kadıköy´deki asfalt zeminli Özel Seyirci Etabı da yer alacak.

Türkiye 2003´ten beri WRC takviminde yer alsa da, bu sene rallinin yapıldığı şehrin değişmesiyle beraber, takımların karşısına bambaşka bir mücadele çıkmış olacak. Daha önce Kemer-Antalya´daki zorlu dağ yollarında koşulan ralli, bu sene 700 metre kuzeye, ülkenin ekonomik anlamdaki lokomotifi İstanbuLla taşındı. Türkiye Rallisi, rotasyon sistemi nedeniyle geçtiğimiz yıl yapılmamıştı.

Türkiye´nin en büyük şehri olmasının yanı sıra, külütrel ve ekonomik anlamdaki merkezi de olan İstanbul´daki ralli, Perşembe akşamı Sultanahmet meydanında, Ayasofya´nın önünde başlayacak. Bu arada ralli otomobilleri, Avrupa kıtasındaki bu tarihi merkeze, özel olarak ayarlanan bir feribotla taşınacak. Servis alanı ise, İstanbul Park F1 pistine çok yakın bir yerde, Pendik´teki sahil yolunda yer alıyor.

Bu seneki rallinin güzergahında yer alan 23 özel etap WRC pilotları için yeni bir mücadele anlamına gelse de, bu etapların bazıları önceki yıllarda Avrupa Ralli Şampiyonası (ERC) ve Kıtalararası Ralli Mücadelesi (IRC)´nde kullanıldı. Etapların büyük çoğunluğu geniş, hızlıv e düzgün zeminli toprak yollardan oluşsa da, 40 kilometre civarında bir asfalt bölüm de mevcut.

Geçtiğimiz senelerde Türkiye Rallisi´nde aşırı sıcaklar, fırtınalar, yoğun yağmur ve sis gibi sıra dışı hava şartlarına tanık olmuştuk. Rallinin kuzeye alınması, havanın biraz daha istikrarlı olacağı beklentisini yaratsa da, özellikle orman içinde bulunan etaplar youğun yağışlarla geçen kış aylarında zarar gördü. Ancak organizatörler, yolların tamiri için aralıksız olarak çalışmaya devam etti.

Son haftalarda hava sıcaklığının 15 derece civarında olduğu göz önüne alınırsa, etapların yüzeyinin hafif nemli olması beklenebilir. Bu sayede Ürdün´deki kadar belirgin taktik hamlelerin görülme şansı azalıyor.

Peki kim kazanacak?

Son altı yılın dünya ralli şampiyonu Sebastien Loeb, üç rallinin ardından pilotlar şampiyonasında lider durumda. Meksika ve Ürdün´de gelen üst üste galibiyetlerle form tutan Fransız pilot, C4 WRC´si ile Türkiye´de bu seneki üçüncü zaferini kovalayacak. Ancak Loeb´ün Türkiye maceraları arasında acı hatıralar da var.

2004´te bu ralliyi kazanan Loeb, ertesi sene de zafer ulaşmış ve podyum töreninin hemen ardından bir jete atlayarak Le Mans 24 Saat yarışının ön sıralama turlarına yetişmişti. Ancak Fransız pilot, 2006´da dağ bisikletinden düşüp omzunu kırınca, yarışa katılamadı. 2008´de ise Ford´un taktikleri sayesinde rallinin büyük çoğunluğunu yoldaki ilk otomobil olarak geçirince, Mikko Hirvonen ve Jari-Matti Latvala´nın ardından üçüncülüğe razı olmuştu.

Loeb, Ürdün´deki zaferin üzerinde baskıyı bir nebze olsun azalttığını söylüyor. Ford´dan Latvala ile arasında 25 puan, yani bir tam yarış zaferi kadar bir puan farkı var. Kısacası Loeb Türkiye´den puansız ayrılsa bile, yine de şampiyonanın zirvesinde yer alacak.

Ürdün´den öcne baskı altında olan bir başka pilot, sezona pek de iyi başlayamayan ve Meksika´da kaza yapan Dani Sordo idi. Orta Doğu´daki rallide elde ettiği dördüncülük, bir podyum kadar olmasa da İspanyol pilotu sevindirdi.

Ürdün´deki kazasının ardından şampiyonluk mücadelesini yeniden hızlandırmak isteyen Hirvonen, buradan iyi bir sonuçla ayrılmak zorunda. Türkiye Rallisi´nin en son yapıldığı 2008 yılında Antalya´dan zaferle ayrılan Fin pilot, sadece Loeb ile arayı kapatmak için değil, takım arkadaşı Latvala´nın önüne geçebilmek için de kazanmak zorunda. Şu anda iki takım arkadaşı arasında altı puanlık bir fark var.

Henning Solberg, 307 WRC´si ile 2006 Türkiye Rallisi´nde kariyerindeki ilk podyumu yakalamıştı. Norveçli pilot, Stobart takımı tarafından hazırlanan Focus WRC´si ile, pilotlar şampiyonasında yedincilikten daha yukarı çıkmayı hedefliyor. Henning´in kardeşi ve 2003 dünya şampiyonu olan Petter Solberg´in hedefi ise, C4 WRC´si ile bu seneki üçüncü podyumuna ulaşabilmek.

Eski Formula 1 şampiyonu Kimi Raikkonen´in takım arkadaşı olan Sebastien Ogier, iyi bir sonuçla Ürdün´deki hayal kırıklığını unutmak istiyor. Genç Fransız, Ürdün Rallisi´nde, Sebastien Loeb´ün önünde gidip yolu temizleyebilmek için, takımı tarafından kasıtlı olarak ceza alması yönünde bir talimata maruz kalmıştıu. Aldığı ceza ile Ogier, ralliyi altıncı sırada noktaladı.

Türkiye, Monster World Rally Team´in Ford Focus´u ile Ken Block´un da dönüşüne sahne olacak. Amerikalı otomobil şovmeni, hala World Rally Car ile yarışmayı öğrenmeye çalışıyor.

Türkiye Rallisi ne yazık ki ralli efsanesi Colin McRae´in dünya şampiyonası arenasındaki son rallisi olarak da hatırlanıyor. 1995´in dünya şampiyonu olan İskoç plot, omzunu kıran Loeb´ün yerine 2006´da start almış ve maalesef 12 ay sonra bir helikopter kazasında aramızdan ayrılmıştı.

Top