You are here
Home > TURKEY > Ralli TR > Etaplarda Türk Malı Fırtınası

Etaplarda Türk Malı Fırtınası

Lassa markasını İtalya’da rallilerde başarıyla temsil eden Lassa Rally Team’in yöneticisi ve pilotu Volkan Işık, Türk mühendisler tarafından geliştirilen Lassa yarış lastiklerinin evrimini ve sezonu anlattı.

Dünya çapında çok az lastik markası motorsporları gibi zorlu bir alanda mücadele ediyor. Lassa ile yarış lastiği geliştirme fikri ne zaman ve nasıl doğdu?

Volkan Işık: Dünya markalarına bakıldığı zaman, önemli markaların motorsporlarının içinde olduğunu görüyoruz. Dünya üretim sıralamasında önde gelenlerin önemli bir çoğunluğu motorsporlarının bir tarafında aktif bir şekilde bulunuyor. F1, ralli, pist gibi birçok branşın yarattığı ruh, bilgi birikimi, ticaret unsurlarını değerlendiriyorlar. Ben de 2002 senesinde özellikle Uzak Doğulu birçok markanın bu alana ilgi göstermesiyle, Lassa’ya, biz neden kendi yarış lastiğimizi yapmıyoruz diye bir teklif götürmeye karar verdim. Daha önceleri Lassa gerçek bir yarış lastiği olmasa da yakın denemeler yapmıştı. Benim istediğim birkaç yakın deneme değil, gerçek bir üretimdi. Teklif değerlendirildi ve olumlu karşılandı. 2002 yılında asfalttan başlamak üzere gerçek bir ralli lastiği yapıldı. Daha sonraki sene bir başka deneme ve sonrasında da bu planı projeleştirmek istedik. Alınan kararla proje 2005 yılında lanse edildi.

Dünya devlerine kıyasla çok daha mütevazı bir bütçeyle lastik geliştirmenin sıkıntıları nedir? Bu süreçte neler yaşadınız?

Işık: Yıllardır bu sporun içinde olan markaların sporla ilgili departmanları var. Her sene bir adım daha ileriye giderek bugünkü noktaya geldiler. Yani bu duruma motorsporlarını çok önemseyerek geldiler. Uzak Doğulu markalar ise bu yolda ilerliyorlar ve her geçen gün biraz daha yaklaşıyorlar. Önemli olan çok büyük bütçeler ile bu işi başlamak değil. Sistemi oluşturabilmek ve bu yolda daha büyük adımlara hazırlanmak. Biz de başlangıç sürecini yaşıyoruz. Amaç Brisa içinde özel bir departman kurabilmek. Sistemle birlikte daha önemli adımlara hazırlanmak. Yaşanan zorluklara rağmen süreç keyifli. Lastik geliştirme süreci zorlu ama heyecanlı ilerliyor. Mühendis arkadaşlar ile çalışmaları heyecanla yapıyoruz. Gururla söylemeliyim ki; şu ana kadar üretilen ralli lastiklerini tamamen Türk mühendisler İle dışarıdan bilgi almadan gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bence bu heyecan verici bir durum. Yaşadığımız zorluklar da heyecanın katma değeri.

Yurt içi ve yurt dışında kazanılan başarılar ve tecrübelerin yarış lastiklerinin performansına katkısı ne düzeyde oldu?

Işık: Kurulan takım ile birlikte atılan adımlar daha hızlandı, her yarıştan alınan sonuç önemli bir bilgi birikimi oldu. Yeni yapmak istediğimiz lastiklere alt yapı oluşturdu. Bugün sırada üretilmeyi bekleyen lastikler için çok önemli bir bilgi birikimimiz var. Aynı zamanda ürettiğimiz lastikleri de artan tecrübemizle daha da geliştirmek çabasindayız.

Aynı parkurda farklı lastiklerin sürüşe olan etkisinden ve Lassa’nın avantajlarından bahseder misiniz?

Işık: Öncelikle toprak ve kırıcı ralli yollarında patlamazlığa önem verdik ve başarılı olduk. Sonrasında farklı toprak zeminlerde, özelikle gevşek topraklarda, rakiplerimize zaman olarak rekabetçi lastikler yapmaya çalıştık ve başardık. Şimdi sert topraklarda başarılı olabilecek lastikler için çaba gösteriyoruz. Özellikle İtalya gibi yurt dışı deneyimi burada çok etkili oluyor.

Bu proje Lassa’nın özellikle yurt dışındaki bilinirliği ve satışlarında artış sağladı mı?

Işık: Biz yarışmak için İtalya’yı seçerken, birçok unsuru dikkate aldık. İtalya ralli açısından çok gelişmiş bir ülkedir. İtalyan izleyicilerin takibi dışında, dünyanın her tarafından ilgi görür. Fin. Rus, Arap, Yunan ve daha birçok ülkeden yarış pilotları yarışmak için burayı tercih eder. Geçen ay İtalya’daki yarışları izleyen bir Avustralyalı bizden lastik talebinde bulundu. Lassa İtalya’da da ses getirdi, özellikle basın bizimle çok ilgili. Lassa çok dikkat çekiyor ve basından başlayan sempatinin, kulüplere ve daha sonra da seyirciye yansıdığını görüyoruz. İnsanların Lassa markasını öğrenmesi ve bunun bir Türk markası olduğunu bilmeleri ve her geçen günkü artış, hoşumuza gidiyor. İtalya’da ralliler gerçekten çok sevilir ve en son yarışımda 130 araç start aldı. Ulaştığımız kitle tahminlerden çok daha büyük.

İtalya’da hatırı sayılır başarılara imza attınız. Sezonu anlatır mısınız?

Işık: Sezon zevkli ve başarılı geçti. Zor anlarımız da oldu. Hiç bilmediğimiz yerlerde yarıştık. Farklı zeminlere gittik. İtalya’da yol kapatmak ve test yapmak kolay bir şey değil, istediğiniz yerde test yapamıyorsunuz. Yarışlar tamamen yeni bir zemin olarak karşınıza çıkabiliyor. Sezon başında 5 ralli planı yaptık. Ben de bir sene aradan sonra parkurlara dönüyordum. İlk ralli hem bir WRC otomobil ile test hem de benim açımdan antrenmandı. Sürprizli bir zeminde, buzlu toprakta yarıştık ve dördüncü olduk. Bir sonraki yarışımız olan Sicilya’da çok iyi bir yarış çıkardık. Genel klasmanda birincilik için yarışırken yağmura yakalandık. Kapı numaramız nedeniyle mücadele ettiğimiz diğer ekiplere nazaran daha fazla yağmurda kaldık ve yarışı üçüncü sırada bitirdik. Yaşadığımız şansızlık rallinin doğası gereği olmuştu. Elde ettiğimiz dereceler ile ilgi odağı olduk. Üçüncülük güzel bir sonuçtu. San Crispino bizim için daha zorlu geçti. Zemin farklı geldi ve yarışın son lupuna kadar iyi derece yapamadık, son lupta daha uygun lastikle yaptığımız dereceler sayesinde sekizinci bitirebildik. 4 ay aradan sonraki yarışımız İtalya şampiyonasının son ayağı Azzano Rallisi idi. Genelde güzel ve hızlı yarıştık. Sicilya gibi en iyi etap zamanlarına imza atamadık ama hep en iyi zamanın yakın takibinde kaldık ve üçüncü olduk. Güzel bir tecrübe ve başarılı bir yarıştı. Son yarış da İtalya Ralli Şampiyonası’nın dışında, katılımın çok yüksek olduğu bir özel şampiyona yarışıydı. Ronde Balcone de le Marche adındaki yarışta Rally Adriatico etaplarının bir tanesi 4 defa geçiliyor. Bir deneme de burada yapmak istedik. Asfalt kadar parlayan ve asfalt gibi tutunan bir toprak üzerinde yarıştık, yağmurla birlikte zorlandık ve dokuzuncu olabildik.

Gelecek sezon ile ilgili bir gelişme var mı? Lassa yarış lastiklerinin gelişimi devam edecek mi?

Işık: Sezon daha yeni bitti, önümüzdeki sezonu planlıyoruz. Plan ne olursa olsun yarış lastikleri gelişimini hep sürdürecek.

Auto Motor & Sport Aralık ayı
Yazı: Halil Bolkan
Fotoğraf: Efsan Sezer

Top