You are here
Home > TURKEY > Ralli TR > Yalçın Arsan; “Yönetim Kurulu Konusu”

Yalçın Arsan; “Yönetim Kurulu Konusu”

Bana sık sorulan sorulardan biri Yönetim kurulunun kimlerden oluşacağı konusu. Özellikle motorsporları camiasının içinden gelen dostlarım bu soruyu ısrarla gündeme getiriyorlar. Belli ki belli bir kesim için ne yapılacağı kadar kiminle yapılacağı da önemli.

Ocak ayında Mümtaz Tahincioğlu ile yaptığım görüşmeden bu yana (yaklaşık 8 aydır) bu konu üzerinde çalıştığım ve çok sayıda senaryo değerlendirdiğim içim bir ölçüde kanıksadığımdan olacak, yönetim kurulunun kimlerden oluşacağı konusu ilk verilecek karar olarak gelmiyor; tam tersi, yönetim kurulu profilinin, çözmek istediğimiz sorunların doğasına göre oluşturulması gerektiğine inanıyorum. Bana göre önce mücadele edeceğimiz sorunları net olarak belirlemek, sonra öncelik sırasına koymak, son olarak da bu mücadeleyi hangi ekiple daha iyi yapabileceğimize karar vermek gerekiyor.

Yönetim kurulu açıklamak konusunda Demir Berberoğlu’nun yaklaşımını bilmiyorum ancak Satvet Çiftçi’nin hazırlık seviyesi oldukça iyi; açıkladığı adayların hepsi üzerinde düşünülmüş isimler. Ancak benim önereceğim yönetim kurulu profili çok farklı olacak, çünkü yönetim kuruluna yüklediğim anlam farklı: Bana göre yönetim kurulu bir icra makamı değil. Benim hayata geçireceğim yönetim kurulu, amaçlara uygun strateji önerme, iş ilişkileri geliştirme ve kaynak yaratma odaklı, motorsporlarının işbirliği yapabileceği sektörlerle iş ortaklıkları oluşturabilecek, proje (ya da projeye temel oluşturabilecek fikir) üreten, bizim bugüne kadar zorlamadığımız kapıları zorlamamıza yardımcı olacak, kısacası sporumuzu ticarete yaklaştıracak bir yapı olacak.

Bugün için isim açıklamayacağım, henüz net yanıtını almayı beklediğim kişiler var, ancak taslak olarak özetlemek gerekirse planladığım yönetim kurulu, spor camiası temsilcilerine ek olarak otomotiv sektöründen, iş dünyasından, ilgili sivil toplum kuruluşlarından ve basından temsilcilerden oluşacak. 11 kişi olmasını hedeflediğim Tosfed yönetim kurulunda üç otomotiv, üç iş dünyası, üç spor camiası, bir basın mensubu ve bir de otomotiv sivil toplum kuruluşlarından (ODD, OSD ya da Oyder) birini temsil eden bir üye yapısı hedefliyorum.

Yönetim Kurulu dışında bir önemli kurul daha planlıyorum: İcra Kurulu (Executive Committee). Bu kurul daha az sayıda kişiden oluşan, aksiyon odaklı, hızlı hareket eden ve büyük çoğunlukla spor camiasından kişilerden olaşacak. Bu kurulun bazı üyeleri aynı zamanda yönetim kurulu üyesi de olabilir – kişilerin profiline göre bunu zamanla belirleyeceğiz. İcra kurulu yüksek seviyede yetki ile donatılmış, profesyonel bir görev ekibi olacak. Yönetim kurulu üç ayda bir defa, icra kurulu ise her ay toplanacak. Yönetim kurulu yolu açacak, icra kurulu hayata geçirecek.

Yönetim Kurulu + İcra Kurulu bir çok çağdaş şirkette uygulanan bir yönetim yaklaşımı. Bizimki gibi büyük kapsamlı bir değişim hayata geçirmeye çalışan, ancak bunu kendi kaynakları ile yapmakta zorlanan yapılar için doğru bir model olduğunu düşünüyorum.

Çözüm bekleyen sorunların neler olduğunu ve bunlar için önerdiğim taslak çözümleri ‘Yol Haritası’ makalesinde belirtmiştim. Bundan sonraki iletişimimde sorunlar ve olası çözüm yaklaşımları üzerinde konuşmaya başlayacağım.

Herkese selam ve sevgiler.

Top