You are here
Home > VIDEOS > Aykut Bilir; “Burası Finlandiya Değil Teke…”

Aykut Bilir; “Burası Finlandiya Değil Teke…”

2014_Rally34_Erdinc_Yesilyurt2014 Türkiye Ralli sezonu açılışı bu hafta sonu Şile’de Ralli 34 ile yapılırken, spora bir nevi elektroşok ile hayat geldi. 56 ekibin kayıt yaptırıp 52’sinin start aldığı yarış cumartesi günü yazdan kalma bir havada yapılan antrenmanların ardından Pazar günü öğleden sonra beklenen yağmurun sabah 08:00’de başlaması ile herkes için çok ilginç bir hal aldı.

Tabii önce cumartesiden başlamak lazım. Volkan Işık önderliğinde, Vedat Bostancı’nın şefliği mükemmele yakın bir organizasyon sergilendi. Herkes canla başla çalışırken, Sevgili Soner Ömürlü de hep yanı başımızdaydı. Cumartesi günü idari kontrol-antrenmanlar-idari kontrol ve start arasında zaman düzeni iyi ayarlanmış sarkma yaşanmayan program görmek keyifli idi. Starta gelirsek, tek kelime ile Şile ralliyi özlemiş. Halkın müthiş ilgisi daha antrenmanlarda zaten kendini gösteriyordu.

2014_Rally34_Erkan_YanikogluPazar günü servis alanına gidildiğinde gece fırtınanın etkileri bizi kum tepeleri şeklinde karşılarken herkes yağan yağmuru şiddetini gün içinde neler olacağını tahmin etmeye çalışırken, neredeyse tüm ekipler yağmur lastiklerine ya da mevcut lastiklerini keserek kullanmaya karar verdi. İlk etap olan meşhur Teke’de start’a ulaştığımızda Ferhat Tanrıbilir ve Kemal Gamgam’ın ilk kilometrelerde yarış dışı kalmaları ile gecikse de organizasyonun çabuk kara verip hızlı uygulamaları ile gecikmeler uzamadı. Yarışın elbet en görsel görüntüleri Open Grup araçlardan gelse de en önemli mücadeleler yarışın gerçek sahibi olan Tosfed Kupasında yaşandı. En kalabalık sınıf olan Kategori 3’de ilk etapta yarışında ev sahibi olan pilotum Yaşar Abay ile en iyi zamanı yapıp keyifli bir başlangıç yapma şansı bulduk. Kategori 2 de ise Yeşilyurt Kardeşler hemen yarışın başında liderliğe yerleşirken, Yiğit Timur Toksport destekli Fiesta R2’si ile S2000 tadında bir zamana imza attı. Darlık etabında ise araçların gücünü ortaya koyduğu bir etap oldu. Kupanın ilk etap sonu lideri Yiğit Timur, ARB Başkanımız Murat Güray mekanik sorunlar ile Darlık içinde yarışa veda ettiler.  İlk geçişler sonucu servise dönen ekipler arasında tek konu kimin hangi direği yıktığı ve nerelerde kaydığı oldu. Açık sınıfa baktığımızda ise Ford takımının S2000 armadası bir dakikanın üstünde rahat bir liderliğe kavuşurken, Mini WRC ise yarışan Halim Ateş üçüncülüğü, bu yarışa elini ısıtmak için Punto S1600 ile start alan Burak Çukurova’dan devr aldı. Teke’nin ikinci geçilişinde yağmur hafiflerken ekipler daha temkinli bir tempo izleyerek kayıpsız etabı geçerken, Darlık üç ekip için yarışın sonu oldu. Günün ikinci servisinden Ümit Erdim Kategori Beş Lancer’i ile lider çıkarken Teke’nin son geçilişi kendisini affetmedi ve yüksek hızlı bir kaza ile yarışa veda etti. Bu andan itibaren yarışın liderliği Ali Gülan ve Clio R3’üne geçti ve yarış sonuna kadar bunu muhafaza ederken, İzmitli Tansel Karasu ikinciliği, geçen sezonun şampiyonu Bursalı Hakan Ertarman üçüncülüğün sahibi oldu.  Kategorilerde ise Cumhur Önder Kat1, Erdinç Yeşilyurt Kat2, Tansel Karasu Kat3, Ali Gülan Kat4, Erkan Yanıkoğlu Kat5 ve Murat Bostancı Open grup’da zafere ulaşan isimler oldu.

Yasar Abay Aykut BilirYarışın özetinden sonra asıl gelelim yazının başlığına. Şile halkı ralliyi çok özlemiş. Havanın soğuk ve yağışlı olmasına rağmen Teke etabının içinde özellikle Yeniköy’deki müthiş desteği, Volkan Işık’ı bile şaşkına çevirdi. Tabii bunda Şileli yaşar Abay’ın da start almasının önemli bir etkisi var. Yarış sonunda herkes sezon içinde başka yarışın Şile’de yapılıp yapılmayacağını sorarak heveslerini gösteriyordu. Teke ve Darlık gibi etaplarda en son sekiz yıl önce yarış yapıldığı düşünülürse, artık yetkililerin İstanbul’da daha fazla asfalt yarış yaparak bu mabedi değerlendirmesi bir şart haline geldi. Birçok ekibin büyüklerinden dinlediği Teke etabında yarışması da heyecanı çok daha farklı bir noktaya taşıdı.

Tosfed Kupası heyecanı Nisan ayında Kocaeli’de bütün heyecanı ile sürecek.

Aykut Bilir – RalliTürk.net Editörü

Top