You are here
Home > WORLD > WRC > Polonya’da Ogier Lider

Polonya’da Ogier Lider

MikkelsenSezonun yedinci yarışı olan Lotos Polonya Rallisi’nin ilk günü  26 Haziran Perşembe günü öğleden sonra Varşova’nın kuzeyinde yer alan Mikolajki şehir meydanında yapılan start sonrası üç etapta koşuldu. 14.54 kilometre uzunluğundaki ilk özel etap olan Milki’nin ilk geçlişinde şampiyona lideri Sebastian Ogier takım arkadaşı Mikkelsen’nin 0.5 sn. önünde ilk etabın galibi oldu. Onları sırasıyla Meeke, Kubica, ve Ostberg ilk beşi tamamlayan isimler oldu. Hyundai pilotları Hanninen ve Neuville’i takip eden Prokop, Evans ve Latvala aynı zamanı yaparak ilk onu tamamladılar.

İkinci özel etap Kruklanki 17.24 kilometre uzunluğundaydı, geçtiğimiz yarış lider giderken yaptığı kazayla gündeme gelen Hyundai Motorsport takımı pilotu Juho Hanninen, VW pilotu Andreas Mikkelsen’in 0.8 saniye önünde bu etabın galibi olmayı başardı. Ogier üçüncülüğü Citroen pilotu Meeke dördüncülüğü alırken onları shakedown’da iyi zamanlara imza atan Ostberg beşinci oldu. Altıncı ve yedinci zamanları yapan Hyundai pilotları Neuville ve Paddon onları izledi. Yarışa tutuk başlayan Latvala‘nın sekizinci, geçtiğimiz yarışın talihsiz ismi Hirvonen’nin dokuzuncu ve Prokop’un onuncu zamanı kaydettiği etabın sonu itibariyle Mikkelsen yarışın liderliğine takım arkadaşı ve dünya şampiyonu Ogier’in 0.4 önünde oturmayı başardı. Bu yarışta tüm dikkatleri üzerinde toplayan isim şüphesiz Robert Kubica’ydı. Kubica kendi evindeki yarışa  yine sansasyonel başlamayı başardı. Ve bu etapta uzun düzlük sonunda geç frenaj deneyen pilot otomobilini devirerek yol kenarına yan yattı. Polonya’nın medarı iftaharı pilota Polonyalı ralli severler müdahelede gecikmeyerek hemen otomobili düzeltip Kubica’nın yarışa devam etmesini sağladılar. Bir önceki etabı  dördüncü sırada tamamlayan pilot, bu etapta kaybettiği zamanla onbirinciliğe geriledi.

KubicaGünün son etabı ise Mikolajki Seyirci Özel etabıydı. Tozdan şikayet eden pilotlar gün batımında güneşe karşı koşulan bölümlerde hem tozun havada askıda kalması hem de güneşin karşıdan gelmesi nedeniyle hayli zorlandılar. Bu etabı izlediğimde WRC’nin Antalya’da yapıldığı 2005 senesinde izlediğim Efes Pilsen Özel Seyirci etabı aklıma getirdi, o zamanlarda bir çok pilotun tozdan şikayet ettiği etabımıza göre Mikolajki etabı çok daha tozlu bir zemine sahipti. Bu etapta en iyi zamanı yaparak gün sonu liderliğini eline alan Ogier’i bu etapta kötü hatıraları olan Latvala oldu. Latvala 2009 senesinde koşulan Polonya Rallisi’nin son etabı olan bu etapta ikinci götürdüğü yarışı bariyerlere çarparak bırakmak zorunda kalmış ve takımının markalar şampiyonluğu hayallerini suya düşürmüştü. Onu Hyundai pilotu Hanninen, aynı zamanı yapan takım arkadaşları Meeke ve Ostberg, Mikkelsen , Hirvonen, Evans, Paddon ve Neuville izlediler. Genel Klasmanda ise Ogier’i takım arkadaşı Mikkelsen izlerken onları  Meeke, Hanninen ve Ostberg takip eden isimler oldular.

HanninenÜç etabın geçildiği ilk günün ardından Cuma günü geçilecek 7 özel etabın ilki olan Wieliczki etabı sabah saat 09.10’da start aldı. İlk startı alan şampiyon pilot Sebastien Ogier bu çok süratli etapta yol temizleme görevinin getirdiği dezavantaj ile etabı takım arkadaşı genç pilot Mikkelsen’nin 3.2 sn. gerisinde etabın yedinci zamanını elde ederken, genç Norveçli pilotu bir başka genç pilot Haydon Paddon takip etti. Kubica’nın üçüncü zamanı yaptığı etapta istikrarlı sürüşüne devam eden Meeke dördüncü, Hanninen beşinci oldular. Mikkelsen böylelikle tekrardan takım arkadaşı Ogier’in 0.4 saniye önünde liderliğin sahibi oldu.

Yarışın Litvanya bölgesine geçilen ilk etabı Kapciamiestis-Lithunia etabı 12.92 km. uzuluğundaydı. Bu etabın en iyi zamanını bir başka Norveçli Mads Ostberg kaydetti. Oldukça zor yumuşak zeminli ve otomobillerin derin izler içinde yol alabildiği bu etabın ikinci zamanı ise Ogier’den geldi. Ogier’e 0.3 saniye geçilen Mikkelsen üçüncü, Latvala dördüncü, Meeke beşinci, aynı zamanı yapan Hening Solberg ve Neuville altıncı yedinci, Evans sekizinci, Hanninen dokuzuncu ve Hirvonen ilk onu tamamlayan isimler oldular. Yaptığı bu zamanla VW pilotları arkasına yerleşen Ostberg takım arkadaşı Meeke’in önünde üçüncülüğe çıkmış oldu.

OgierLitvanya tarafında koşulan ikinci etap ise Margionys-Lithunia etabıydı. Bir önceki etap gibi yine yumuşak zeminden dolayı pilotlar hayli zorlandılar. Sebastien Ogier’in 9.51.3 sn. zamanla tamamladığı etapta onu takım arkadaşları Mikkelsen ve Latavla izledi. Üç silahşörlere karşı savaş veren Citroen pilotlarından Ostberg dördüncü zamanı yaparak genel klasmandaki yerini korumayı başardı. Beşinciliğin sahibi ise Hirvonen oldu. Ogier tekrar liderliğre çıkarken FIA Güvenlik Delegesi Jack Bartos’un kararıyla Litvanya bölgesindeki bu iki etabın ikinci geçişleri etabın kırıcılığı , seyirci çokluğu ve seyircilerin otomobillere çok yakın olması nedeniyle iptal edildi. Böylece otomobiller tekrar Polonya yolunu tutmak zorunda kaldılar.

Dokuzuncu etap Wieliczki’nin ikinci geçilişinde Thierry Neuville’in arka tekerleğinde çıkan ufak çaplı yangın telaşa sebep oldu. Kaliperden sızan hidroliğin tutuşması sonucu çıkan alevler hakemlerin müdahelesi ile söndürüldü. El freni kaynaklı olduğu bildirilen olayın el freninin devre dışı bırakılmasıyla çözüldü. Bu etapta yine en iyi zamanı elde eden Mikkelsen bir kez daha liderliği Ogier’in elinden almayı başardı. Mikklesen’i sırasıyla Latvala ve Ogier izlerken onları Citroen pilotları Ostberg ve Meeke takip etti.

HirvonenGünün son etabı bu kez akşam geçilen Mikolajki Seyirci Özel etabıydı. Şampiyon Ogier takım arkadaşı Mikkelsen’i  1.9 saniye geçerek gün sonu liderliğini bırakmadı, etabı ve günü ilk sırada kapatmayı başardı. Kubica’nın üçüncü zamanı yaptığı seyirci etabında, Meeke dördüncü, Latvala ise beşinci oldu. Genel Klasman’da gün sonunda lider Ogier’i takım arkadaşı Mikkelsen izlerken onları Ostberg, Latvala ve Meeke izledi. Hanninen’nin altıncı Hirvonen’nin yedinci bitirdiği ikinci gün bu etabın ilk geçilişinde devrilip gerilere düşen Kubica sekizinciliğe tırmandı. Kubica’yı Evans ve Neuville izledi.

LatvalaWRC2 de ise Ott Tanak ve Jari Ketomaa arasında geçen yarışta bu ikiliyi Estonyalı pilot Martin Kangur 1 dakika 45 saniye gerisinden takip ediyor. Peugeot 208 T 16 ile bu grupta favori gösterilen Karl Kruda ise otomobilde yaşadığı mekanik sorunlar nedeniyle yarışı bırakmak zorunda kaldı. Citroen DS3 R5 otomobiliyle ikinci yarışını yapan Sebastien Chardonet ise yarışın ikinci gününü dördüncü sırada tamamladı.

Yarış bugün yapılacak 10 özel etap ile devam edecek.

HABER : GÖKHAN SARAÇOĞLU

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=CnGMXZ4GTW4[/youtube]

Top