You are here
Home > MOTORSPORT > BAJA TROİA TURKEY’DE MUHTEŞEM FİNAL

BAJA TROİA TURKEY’DE MUHTEŞEM FİNAL

04-07 Ekim tarihleri arasında İstanbul Offroad Kulübü tarafından Çanakkale’de organize edilen Baja Troia Turkey, 4 gün ve 820 kilometrelik etapların ardından muhteşem bir ödül töreni ile sona erdi. Motosiklet ve Ralli kategorilerinde koşulan yarışta, ralli kategorisinde 31, motosiklet kategorisinde ise 26 araç start aldı. Türkiye dahil 8 ülkeden ekiplerin start aldığı yarışta toplam 57 ekip yarıştı. İtalya’dan 10, Romanya’dan 3, Yunanistan’dan 4, Bulgaristan’dan 4, İsrail’den 2 ve Sırbistan’dan 2 yarışçı katıldı. Kıbrıs’tan katılan 4 ekip Türk bayrağı altında yarıştı.

4 gün süren yarış, 4 Ekim Perşembe gecesi Çanakkale Valilik, Emniyet müdürlüğü, Spor İl Müdürlüğü üst düzey katılımı ile Truva Alanında gerçekleşen start seremonisi ile başladı. Daha sonra Çanakkale merkezinde bulunan Kipa Servis Alanına gelen yarışçılar prolog etabında mücadele ettiler.

Yarış etapları hazırlanırken, toprak zeminli orman ve yangın yolları gibi araçların hız yapabilecekleri parkurlar seçilirken, kuru nehir yatakları, su geçişleri, kayalık etaplar gibi offroad pilotaj gerektiren parkurlara da yer verildi. Özellikle geçtiğimiz yıl yapılan Baja Troia Turkey’e katılan yabancı ekipler, bu sene etapların çok daha dengeli ve heyecan verici hazırlandığını ve bu karma parkur yapısından çok memnun olduklarını, yarıştan çok keyif aldıklarını dile getirdiler.

Yarışta İtalyan Ralliart ekibi dev kamyonları ile dikkat çekerken, baba oğul yarışan İsrailli ekip Dany ve Omer Pearl sempatik tavırları ile herkesin sevgisini kazandılar. Bulgar ekibin kadın copilotu Zornista Todorova servis karavanının arkasına çizdirdiği cadı animasyonu ile özdeşleştiğini söyledi. Yarışın tek kadın pilotu, Bant Boru sponsorluğu ile yarışan İlayda Hancı Korkut, yarıştan kısa bir süre önce evlendiği Batuhan Korkut ile birlikte yarıştı. Kıbrıs’tan yarışa 5 ekip katılacaktı, ancak pilotlardan Yusuf Hüdan’ın ani vefatı ile sarsıldılar. Sonra yarışa katılmayı çok arzu etmiş olan Yusuf Hüdan’ı anmak için ekip olarak Türkiye’ye gelmeye karar verdiler. Türk ekipler arasında da en sportif aile, maaile yarışan Akkafa’lar oldu. Baba Selçuk Akkafa Ahmet Ünlü’nün co pilotu olarak start alırken, oğul Malik Akkafa motosiklet kategorisinde yarıştı. Diğer oğul Caner Akkafa da Mitsubishi L200 ile pilot olarak start aldı.

5 Ekim Cuma günü 80,89 kilometrelik SS1 Paris, 38,45 kilometrelik SS2 HOMEROS ve 84,99 kilometrelik SS3 ILION Özel Etapları koşuldu. Gece, özellikle seyircilerin izlemesi için, Çanakkale valilik tarafından sağlanan dev projektörler altında, çift kalkışlı ve hız ağırlıklı SS4 TROIA Etabı start aldı. İki yarış aracının aynı anda start alıp mücadele ettiği ve sert virajlar, köprü ve tünel geçişleri ile renklenen etap, alanda toplanan binlerce seyircinin alkışları ve tezahüratları arasında koşuldu. Red Bull event car tüm seyirci etapları koşulurken müzikleri ile seyircileri coşturup, ekipleri de motive etti.

6 Ekim Cumartesi günü, tüm yarış araçları ve ekipler eskort eşliğinde Ralli Merkez önünden konvoy halinde start alarak Truva Antik Kentine ulaştılar. 2018 Truva Yılı olması nedeni ile Truva’nın tarihi ile efsaneleri konusunda bilgi alan ekipler, oradan hareketle SS5 ISOFF etabında start aldılar. 78,82 kilometrelik etabın ardından 84,75 km uzunluğundaki SS6 WILUSA etabını geçen ekipler, gece yine Özel Seyirci etabını koşmak için SS7 TROIA Seyirci etabına geldiler.

7 Ekim Pazar günü 70,46 km’lik SS8 IDA ve 57 km’lik SS9 DARDANOS etaplarını tamamlayan ekipler, son kez TROIA Seyirci etabını geçtikten sonra servise girdiler. Gece Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ve Çanakkale il yetkilileri ile seyircilerin katıldığı muhteşem ödül töreninde sınıf ve klasman kupaları sahiplerini buldu.

Yarış sonunda Motosiklet kategorisinde birinci KTM 450 ile Murat Yazıcı, ikinci HUSQVARNA ile Hasan Ayyıldız, üçüncü KTM EXC ile Süleyman Aydın oldu.

Kategori S – SSV kategorisinde Genel Klasman birincilik kupasını Can Am Maverick X3 ile yarışı başından beri önde götüren Bulgar ekip Tsanko Tsankov – Zornista Todorova ekibi aldı. İkincilik kupasını bir başka Can Am Maverick ve bir başka Bulgar ekip Vladislav Velkov – Ilian Georgiev ekibi kaldırdı. SSV Kategorisinde üçüncülük kupasını Romanya’dan yarışa katılan L. Claudiu Barbu – Paul Nicusor Spiridon Polaris RZR XP Turbo araçları ile aldılar.

Kategori T – Ralli kategorisinde Genel Klasman birincisi Jeep Cherokee ile yarışan Sırp yarışçılar Vladimir Vujosevic – Alexandar Djurovic oldu. İkincilik kupasını Nissan Navaraları ile geçen seneki BAJA TROIA TURKEY birincisi Intercity sponsorluğu ile yarışan Ahmet Ünlü – Selçuk Akkafa aldı. Bu kategorinin üçüncüsü İtalya Ralliart ekibinden Mitsubishi Pajero ile yarışan Alessandro  Barchiesi – Fabrizio Risi oldu.

Yarışın en hızlı ekibi, “Fastest Competitor” kupasını Bulgar ekip Tsanko Tsankov – Zornista Todorova kaldırdı. En hızlı ekibe kupasını Çanakkale Valisi Sayın Orhan Tavlı takdim etti. Yarışa katılan kadın pilotlardan en iyi derece yapanlara da kupa verildi. “Best Women” kategorisinde birincilik kupasını Bulgar Zornista Todorova, ikincilik kupasını Türk ekip, Bantboru sponsorluğu ile yarışan İlayda Hancı, üçüncülük kupasını yine bir Türk kadın Sibel Dağlı kaldırdı.

Top