You are here
Home > WORLD > WRC > Meeke, Mini’yi Asfaltta Test Ediyor

Meeke, Mini’yi Asfaltta Test Ediyor

Mini JCW WRC pilotu Kris Meeke, bu aralar test yapmak ile meşgul. Almanya Rallisi ile ilk kez asfalta çıkacak olan aracın hazırlıkları sürerken, geçtiğimiz senenin IRC Şampiyonuna, takımın ve kendisinin test hakkındaki görüşlerini sorduk.

– Testi nerede gerçekleştiriyorsunuz?

Kris Meeke – Sanremo yakınlarında. İki gündür üç farklı etapta aracımızı deniyoruz. Test etaplarımız kesinlikle mükemmel, her karakteri barındırıyor. Temiz asfalt, geniş ve hızlı yerler, sert ve dar virajlar, hepsi var.

– Peki bu test neden takımın ilk önemli asfalt testi?

KM – Takım öncelikle toprak ayarlara yöneldi. Bildiğiniz üzere takım ilk yarışını toprak karakteri Sardunya Rallisi’nde yaptı. Bu sebeple ilk olarak toprak testleri yapıldı ve ayarlar geliştirildi. Ancak Sardunya’dan sonra katılacağımız dört yarışın üçü asfalt, bu yüzden asfalt testlerine ağırlık vermeyi kararlaştırdık.

– İtalya’da bazı sorunlar yaşadınız, mesela gaz kelebeği problemi. Bu sorunlar giderildi mi?

KM – Kesinlikle. Yeni parçalar takıldı, denendi ve testleri yapıldı. Sardunya’da yaşadığımız problemlerin hiç biri tekrarlanmadı. Takımın bu kadar hızlı çalışıyor olmasının sonucu mükemmele yaklaştığımızı ve sürekli geliştiğimizi düşünüyorum, araç hakkında hiçbir soru işareti kalmıyor böylelikle aklımda.

– Gelişmeler derken?

KM – Gaz kelebeğindeki değişim aracımızı daha hızlı sürülebilir hale getirdi. Gaza bastığınızda aracın daha çabuk tepki vermesini istersiniz, gelişmeler sonucu en mükemmele yaklaştık diyebiliriz mesela bu konuda. Sardunya’da olan biraz sıradışı bir problemdi fakat tekrar yaşanmayacağını düşünüyoruz.

– Test sırasında nelerin üzerinde çalıştınız?

KM – Aracı tanımaya çalıştık. Aynı rota üzerinde aracı defalarca kullanarak her seferinde farklı ayarlar denedik. Süspansiyon ayarında değişiklik yaptık, bu ayara aracın tepkilerini denedik,ve bazı bunun gibi şeyler. Kesinlikle çok eğlendim.

– İtalya’da ilk gün yaptığınız zamanlar ile tüm gözler size çevrildi. Aracın ilk asfalt yarışında, Almanya’da da aynı başarıyı bekliyor musunuz?

KM –  Şasi çok iyi durumda. Motor gerçekten güçlü ve iki gün boyunca çok başarılı test geçirdik, ancak Sardunya’dan önce söylediğimi yineliyeceğim : Bekleyip göreceğiz. Asfaltta aracı kollayamazsınız ancak şu anda kompetisyon içinde neredeyiz onu bilemiyoruz. Testleri en iyi şekilde yaptığımızı biliyoruz, ancak konu üç gün boyunca tam gaz yarışmak olduğu zaman, neler olabileceğini bekleyip göreceğiz.

– Almanya aracın ilk asfalt yarışı için zor bir yarış değil mi?

KM – Sardunya gibi, Almanya da zor bir yarış. Birçok kavşak var, çok fazla yavaşlanıp yeniden hızlanmanızı gerektiren yerler var. Bu sebeple dayanıklı bir motora ihtiyaç doğuyor, beygir gücünü biraz azalttığınızda bunu elde edebilirsiniz. Ancak  bir önceki yarışa katılmamış ve etaplar hakkında bilgisi olmayan bir pilot bu kanıda olmayabilir ve takımdan daha fazla güç isteyebilir.

– Almanya için hazır olduğunuzu hissediyor musun?

KM – Almanya testi için hazırız. Almanya’da kullanabileceğimiz ayarlarda aracı burada test etme imkanı bulduk. Almanya’da yapacağımız testlerde de sadece aracın yarış için olan ince ayarlarına yoğunlaşacağız. Almanya etaplarına benzer zorlukta etaplarda aracı kullandık ve birçok bilgi edindik. Takımdakiler Prodrive’a döndüklerinde yapacakları analizler sonucunda optimum ayaları belirleyeceklerdir. Testten kesinlikle olumlu sonuçlar elde ettiğimize inanıyorum.

Efe ERSOY – RalliTürk Editörü

Top