You are here
Home > VIDEOS > Murat Günarslan; “Yağış ve fırtınada güvenli sürüşün ipuçları”

Murat Günarslan; “Yağış ve fırtınada güvenli sürüşün ipuçları”

İstanbul’da son 10-15 gün içerisinde aşırı yağışa bağlı olarak meydana gelen sel ve su baskınları, fırtına ve şiddetli yağış sırasında trafikte sürüş güvenliğini bir kez daha gündeme getirdi. Son iki afette yaşananlar, sürücüleri zor durumda bıraktı. Özellikle göle dönen yollarda ne yapacağını bilmeyen sürücülerin bir kısmı araçlarını sulara teslim etmek zorunda kaldı. Güvenli ve İleri Sürüş Uzmanı ve profesyonel ralli pilotu olan Murat Günarslan, şiddetli yağış ve fırtına sırasında güvenli sürüş için önemli uyarılarda bulundu.

Güvenli ve İleri Sürüş Uzmanı, profesyonel ralli pilotu Murat Günarslan, yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı:

Uyarıları dikkate alın!

– Meteoroloji neredeyse dakikalık tahminler yapmaya başladı. Öncelikle sürücüleri bu uyarıları dikkate almaya ve trafiğe çıkmamaya davet ediyorum. Çünkü uyarılara rağmen trafiğe çıkan sürücüler çok ciddi risk alıyor, hem kendini hem de diğer sürücüler tehlikeye atıyor.

Su egzos seviyesinin üzerinde ise o suya girmeyin!

– Son iki afette çok sayıda otomobilin birikmiş suların içinde kaldığını gördük. Sürücülerin egzos çıkışı seviyesini geçen sulara girmemesi gerekiyor. Eğer girilirse su egzosun içine dolacağı için otomobilin motoru duracak ve bir daha çalışmayacaktır. Egzos dumanını dışarı atamayan aracın tekrar çalışması mümkün değildir.

30-40 cm lik sulardan gaz kesmeden yüksek devirle geçilmeli!

– Eğer derin suya girilecekse, düz (manuel) vites otomobil kullananlar aracını birinci vitese alıp, suya girmeli, çıkana kadar gazı hiç bırakmadan yüksek devirle sudan çıkmalıdır. Bu sırada kesinlikle gazı bırakmamalı ve devri düşürmemelidir. Yüksek devirle gelen yoğun egzos gazı, suyun içeri girmesine engel olacak ve otomobilin motoru durmayacaktır. Bu sayede 30-40 cm derinliğindeki sulardan geçilebilir. Otomatik vites otomobil kullananlar da, S moduna alıp; aynı şekilde sudan geçebilir. Ancak ilk tercih suya girmemek ve güvenli bir alanda beklemek olmalıdır.

Bilek seviyesinde su otomobili sürükleme gücene sahip!

– Yokuş yollarda güçlü akan sulara; akış yönünde, aksi istikamette ya da akan suyu kesecek şekilde yatay olarak kesinlikle girilmemelidir. Sürücüler güvenli bir noktada suyun debisinin düşmesini beklemelidir. Bilek seviyesinde akan su, bir otomobili sürükleme gücüne sahip.

Şiddetli rüzgârda orta şeritten düşük hızda yol alınmalı!

– Güçlü rüzgârlar da sürücüler için çok riskli durumlar oluşturuyor. İstanbul’da özellikle 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve viyadükler fırtına sırasında dikkatli olunması gereken yerlerin başında geliyor. Sürücüler güçlü yan rüzgârlardan daha az etkilenmek için öncelikle rüzgârın şiddetinin azalmasını beklemeli ancak mutlaka yol almak gerekiyorsa; orta şerit bölgesinde düşük hızda yol almalıdır. Eğer yüksek hızda gidilirse, sürücünün manevra şansı azalır; yan rüzgârın etkisi artar. Bu noktada düşük sürat kilit noktadır.

Seyir halinde bastıran doluda kapalı alanlar bulunmalı!

– Kuvvetli dolu yağışı tahmini yapıldığında sürücülerin kapalı otoparkları tercih etmesi gerekiyor. Eğer böyle bir şans yoksa aracın brandayla örtülmesi hasar oranını azaltacaktır. Seyahat esnasında dolu başlarsa, sürücüler köprü altı gibi alanlarda, trafiğin akışını aksatmayacak şekilde, güvenli noktalarda bekleme yapabilir.

 

 

Murat GÜNARSLAN Profesyonel Ralli Pilotu Güvenli & İleri Sürüş Eğitmeni
Murat GÜNARSLAN
Güvenli & İleri Sürüş Uzmanı
www.birebirsurusegitimi.com

Yoğun yağışta takip mesafesi iki katına çıkarılmalı!

– Yoğun yağış sırasında görüş de azalıyor. Mutlaka kısa farlarımızı açık olmalı hatta gerekiyorsa ön ve arka sis farlarını da açılabiliriz. Diğer sürücüler tarafından en kısa sürede fark edilmemiz gerekiyor. Ayrıca araç takip mesafesi de iki katına çıkarılmalı, sürat en aza indirilmelidir.

Araç bakımında da titiz olunmalı!

– Küresel ısınma ve mevsimsel değişiklikler sebebiyle artık daha güçlü ve yıkıcı hale gelen doğa olaylarına karşı tüm sürücülerin bilinçli olmasını isteyen Murat Günarslan, sürücülerin araç bakımı konusunda titiz, araçların her türlü doğa olayına karşı teknik olarak hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı.

 

 

 

Top